שני מחקרים שהתפרסמו בחודש האחרון על האפקט הבריאותי החיובי של צריכת ביצים הניעו אותי לכתוב את הפוסט הזה. בסופו אתייחס לסוג הביצים שכדאי לקנות בישראל.
אך לפני הכול אי אפשר בלי התייחסות למכה (התקשורתית, לא הרפואית) הנקראת כולסטרול. כידוע בעל הבלוג הזה לא בדיוק נרעד לשמע המילה הזו אבל בשביל אלה שעדיין שבויים בהתניה הנה ציטוט ממאמר בבוליטין של קרן המזון הבריטית: "הדעה שכולסטרול הנספג ממזון מגדיל את הסיכון למחלות לב על ידי הפיכתו לכולסטרול בדם משכנעת כמו הדעה ששמן דגים מקל על דלקת פרקים בכך שהוא סח את המפרקים." בקיצור קשקוש חסר כל בסיס מדעי.
ועתה למחקרים:
המחקר הראשון נקרא בתרגום "חומרי תזונה (nutrients) בביצים ובשר יכולים להשפיע על ביטוי של גנים מינקות לבגרות". מדענים מקורנל ורוצ'סטר גילו שכולין ( (Choline) הנמצא בכמויות גדולות בבשר וביצים ובכמויות הרבה יותר קטנות בצמחים, משנה את הביטוי של גנים מסויימים בעובר. במחקר נוסף גילו החוקרים שהגנים המושפעים מהנוכחות המוגברת של כולין אחראים למערכת בשם HPA ((Hypothalamic-pituitary-adrenal axis המופקדת על רגולציה של כל ההורמונים בגוף. כמות גבוהה יותר של כולין בתזונה של האם גרמה למערכת HPA יותר יציבה וכתוצאה לפחות קורטיזול בעובר. מחקרים בעבר הראו שכמות גבוהה של קורטיזול שאליה נחשף העובר בעקבות לחץ נפשי של האם גורמת לעליה בסיכון שלו ללקות בעתיד במחלות מטבוליות הקשורות בלחץ.
כל מי שקרא את ווסטון פרייס יודע עד כמה הקפידו חברות מסורתיות על תזונת הנשים ההרות ואפילו עוד מוקדם יותר על תזונת שני בני הזוג לפני הנישואין. המחקר הזה מראה פעם נוספת שהם ידעו הרבה יותר מאיתנו על תזונה נכונה. בהקשר זה כדאי להזכיר את הוויטמין K2 שאת חשיבותו הרבה בתקופות החיים המוקדמות גילה פרייס כאשר ביקר את אותן קבוצות. לפרטים נוספים על הוויטמין הכנס את המושג לתיבת החיפוש בדף זה למעלה מצד שמאל.
המחקר השני נעשה על ידי קבוצת חוקרים באוניברסיטת קונטיקט המתמחה במחקרים על תזונה דלת פחמימות. הם פרסמו (חפש Volek ב pubmed) מספר רב של מחקרים שהראו שלתזונה דלת פחמימות יתרונות בתחום התסמינים המטבוליים עד שכנראה די נמאס להם לבדוק את יתרונות התזונה הזו והם החליטו לראות אם יוכלו לשפר אפילו את התוצאות המשופרות שלה. החוקרים לקחו שתי קבוצות בנות 20 איש כ"א אשר סבלו מתסמין מטבולי (לחץ דם ועוד כמה תסמינים) ושמו את שתיהן במשך 12 שבועות על תזונה דלת פחמימות מתונה (25-30% פחמימות, 25-30% חלבון, 45-50% שומן). קבוצת הטיפול הוזנה ב- 3 ביצים ביום וקבוצת הביקורת לא. את הביצים או התחליף הם ערבבו במזון כך שהנבדקים לא ידעו מי מקבל ביצים ומי לא. והתוצאות:
הרכב השומנים בדם של כל המשתתפים השתפר אך זה של אלה שהוזנו ב-3 ביצים בכל יום השתפר יותר. בנוסף, תכולת האינסולין והסמן להתנגדות לאינסולין ירדו בקבוצת הביצים שזה עניין חשוב מאוד. החוקרים מסכמים את מחקרם כך:
"שילוב יומי של ביצים בתזונה המוגבלת בפחמימות באופן מתון (הפחמימות לא הביצים) מספק שיפור נוסף בפרופיל הליפופרוטאינים האתרוגני (יוצר הפלאק) ובהתנגדות לאינסולין באנשים הסובלים מתסמין מטבולי."
ביצים, או יותר נכון החלמונים, הם אחד המאכלים המשופעים ביותר בוויטמינים ועוד מרכיבים טובים. עולה עליהם רק הכבד. לכן לא מפתיע שיש להן אפקט חיובי בזמן הריון או בזמן מחלה. אין לי ספק שאותו עושר תזונתי ומועיל גם לאנשים בריאים.
כמובן שהביצים הכי טובות, אם אפשר היה למצוא אותן, הן ביצים שהתרנגולות המטילות אותן חיות בתנאים טבעיים לתרנגולות, בשדה, ניזונות מחרקים ועשב. אני בטוח שיש כמה כאלה באי אילו מושבים נידחים יותר או פחות אבל בשדה הצייד של רובנו, בסופרמרקט, אפשר למצוא ארבעה סוגים – רגילות, אומגה 3, ביצי חופש וביצים אורגניות.
באתר אנונימוס יש תאור לא רע של תנאי הגידול הלא אנושיים של התרנגולות הרגילות. יש את עניין העלות כמובן אבל כנראה שעדיף לקנות את האורגניות שהן תמיד גם חופשיות בזמן שביצי החופש אינן אורגניות. הן לא בדיוק גדלות באופן טבעי אך יחסית לאחרות נראה שהן נמצאות פחות בלחץ נפשי, מה שאמור (ראה את המחקר הראשון – פחות קורטיזול) להשפיע לטובה על תכולת הביצה. במקום אחר קראתי שביצי אומגה 3 בעצם מכילות שמן פשתן מסוג אומגה 3 ולא EPA + DHA שזה מה שהגוף שלנו צריך (הם נמצאים כמובן רק במקורות מן החי) אם אכן זה המצב אז חבל על הכסף.
ועוד יתרון לביצים – לביצים יכולת נפלאה להכיל שמן קוקוס וחמאה. הצף את המחבת בשמנים וקשקש לך ארוחה בעלת 500 עד 1000 קלוריות נהדרות. בצל ופטריות מקלים על הספיגה ויש גם אופציה למשפרי טעם מהסוג ששומרי כשרות לא נחשפים אליהם…
שנהיה בריאים
מיקי
הפוסט שלך תפס אותי אחרי ארוחה של שלוש ביצים אורגניות חצי רכות עם קצת סלמון מעושן וכף שמנת של פעם. סופר משביע וטעים מאוד.
עוד דרכים לשפר: להמס קוביית חמאה בתוך ביצה חצי רכה (עם קצת מלח ים ופלפל גרוס), להניח כפית של ביצי דגים על ביצה רכה, וכמובן לקשקש עם נקניקים מכל הסוגים.
אגב, קראתי איפשהו שהחלמון מאבד חלק מהערך התזונתי שלו כשהוא מבושל לגמרי, ידוע לך משהו על זה?
ניסיתי את העניין של החמאה והשמנת של פעם עם 3 ביצים אורגניות (לא היה לי סלמון מעושן) – השילוב של השמנת של פעם הקרה עם הביצה החמה הוא אוקסימורון גאוני!
הי גלי, אכן הכולין, הביוטין ושאר החומרים פחות זמינים בחלמון קרוש. כך שהדרך הכי בריאה לאכול חלמון אמורה להיות כשהוא רך (לספיגת ויטמינים) אבל מחומם (לבטיחות המזון). ולמזלנו זו גם הדרך הכי טעימה:-)
וואו גלי יש לך תמונה של זה? איך ממיסים קוביה בתוך ביצה חצי רכה? בתוך קערית? ביצי דגים זה מקור טוב לוויטמין K2. מושלם.
משהו זכור לי על הבישול שמבטל חלק מהתכונות הטובות של אחד או יותר מהמרכיבים. בשבילי נשארים מספיק דברים טובים גם לאחר הבישול והבישול יגרום לי לצרוך יותר מהן.
מבטיחה לצלם בפעם הבאה 🙂 מבשלים ביצה עד שהחלבון קשה והחלמון עדיין קצת רך (לא פשוט לדייק בנקודה הזאת, אבל זה משהו כמו 4-5 דקות תלוי ברתיחה) ואז קולפים את הביצה בעודה חמה, עושים בה חריץ עם סכין ומכניסים פנימה קוביה קטנה או גילופי חמאה, וקצת מלח/פלפל.
אם אני כבר בשוונג, הנה עוד אחד עתיר שומן:
מניחים בקוקוט (כלי אפיה אישי, הכי טוב אלו שעשויים חרס) כמות נדיבה של רוטב שמנת מתוקה (אפשר רוטב שמנת ופטריות, אפשר רוטב שמנת ותרד, מה שמתחשק. אני לא יודעת אם זה חוקי, אבל בעיני טעים מאוד להעשיר את הרטבים האלו עם טיפה חרדל).
פותחים ביצה לתוך הקוקוט, מתבלים במלח/פלפל/פרמז'ן ומכניסים לתנור חם מאוד עד שהביצה מוכנה.
זה נשמע כל כך טוב שזה בטוח לא חוקי. לא יודע למה אבל חוקי זה לא יכול להיות.
מיקי, כתבת ש "ביצי אומגה 3 בעצם מכילות שמן פשתן" – זה לא נכון. בלולי אומגה 3 אמנם התרנגולות מקבלות לאכול פשתן, אבל הן באדיבותן ממירות אותו עבורנו מ ALA ל EPA ו DHA (כאשר בני אדם אוכלים שמן פשתן עושים בדיוק אותו אותו תהליך המרה – יחס של 1 לעשר בערך, כלומר על כל 10 ALA מקבלים כיחידה אחת של EPA או DHA). כאן התרנגולות עושות זאת ואנו מקבלים נטו EPA ו DHA.
על ביצי תנובה מועשרות כתוב מינימום תכולה של EPA בכל ביצה. וזה בערך פי 10 מביצה רגילה.
שים לב שהניסוח שלי מאוד זהיר בנושא כי לא הצלחתי להשתכנע לכאן או לכאן. הנה לינק לאתר שטוען שהאומגה 3 בביצים היא חומצה לינולאית http://www.wisegeek.com/what-are-omega-3-eggs.htm
כמה אומגה תנובה מבטיחים?
גם אם נניח כי בביצים נתקבל חומצת ALA, אין עם כך שום בעיה כיוון שכפי שאמר דעאל, קיים תהליך המרה ל-EPA\DHA אז בעקיפין אכן זה מעלה את כמות האומגה 3.
אין בידי ערכים מוצהרים \ בדיקות שנעשו על ביצים "מועשרות" אבל סביר להניח שהכמות זניחה מאוד. תהליך ההמרה\ספיגה של זרעי הפשתן הוא לא יעיל. יותר משתלם (גם כלכלית) לתסף ממקור דגי.
קרניסט תודה על האינפורמציה. גם לי נראה שאין טעם לשלם יותר בשביל האומגה בביצים. הצבע הכהה יותר, אם הוא קיים בביצי אומגה הוא ככל הנראה תוצאה של הוספת פיגמנטים. אין סיבה שהוא יהיה כהה יותר אם התרנגולת לא אכלה מזון טבעי לה.
כדי ליהנות מביצה שתהייה בעל הערך התזונתי הכי טוב-אין לערבב את החלמון עם החלבון כי זה יוצר ריאקצייה שלילית..מה שזה אומר יש לאכול או ביצת עין או ביצה קשה,
ואחרי רתיחה של הביצה הקשה יש לחכות 6 וחצי דקות ואז הביצה מוכנה..
בתאבון
הרי ידוע שאם נאכל יותר מידי מן החי אז נגרום לגוף להיות במצב חומצי ואנאירובי שמעודד מחלות-כמו סרטן..סרטן ניזון מסביבה אנאירובית חומצית..ולעומת זה סביבה בסיסית שעיקר מאכיליה הם מעולם הצומח דווקא מעודד יצירת מצב בסיסי..והיו מחקרים שהראו
שאצל צמחונים וטבעונים היו פחות מקרי סרטן
ההשפעה הגדולה ביותר על עלייה ברמות הIGF-1 נרשמו באוכלי חלבון מהחי ובאוכלי חלבון סויה
אך אכילת כמות גבוהה של חלבון ממקור צמחי שאינו סויה לא העלתה את רמות הIGF-1
החלב לא השפיע על רמות הIGF-1.משתמע מזה שהקשר הוא לא לחלב ולא לבשר אלה לכמויות החלבון בתפריט.
המסקנה היא-שתפריט דל בחלבון מוריד את רמות הIGF-1.
וראו שיש קשר בין כמות חלבון גבוהה בתפריט לבין הסיכון לפתח סרטן,בעיקר שהחלבון הוא מהחי או חלבון סויה,כך שלמעשה תפריט עשיר בחלבון (שלרוב נמצא אצל אוכלי בשר) הוא התפריט שיש להימנע ממנו ולא אכילת הבשר
ועוד משהו לקינוח-מחקרים בודדים מראים שדיאטה טבעונית משנה את הביולוגיה של הגידול שהסרטן כבר קיים,ואף יוצר רגרסיה במחלה
אלעד,
אשמח לקבל פעם אחת הסבר ביוכימי לטענה הזו שאני שומע הרבה בטקסטים הדוגלים בטבעונות, שאכילת חלבון מן החי יוצרת סביבה חומצית בגוף. מהי בכלל "סביבה חומצית" כשמדובר בגוף שלם מורכב- בדם ? במערכת ההורמונלית ? בעצמות ? במוח ? איפה ? וכן, כיצד מזון מן החי יוצר אותה ? וכיצד זה מתיישב עם קיומן של חברות שבטיות, גם היום, שניזונות בעיקר מצייד, שהן חפות כמעט לחלוטין ממחלות דגנרטיביות כגון סרטן ?
למיטב ידיעתי, סרטן ניזון בראש ובראשונה מגלוקוז. מכאן, שהפחתה של הגלוקוז כמקור לאנרגיה גורמת להפחתה של מזון זמין לסרטן, ומכיוון שתזונה דל פחמימות משנה את מקור האנרגיה בגוף מגלוקוז לשומן, הרי שגם תאים סרטניים לא מקבלים יותר גלוקוז ולא מצליחים להתפתח כפי שהיו אמורים. אני מקווה שדייקתי בהסבר…
זה ברור, מובן וידוע.
אבל האם יש קשר בין עניין הגלוקוז לאכילת בשר שכביכול יוצרת "סביבה חומצית" בגוף ? ושוב, מהי סביבה חומצית וכמה בסיס יש לטענות האלו ?
לפני שאענה – ווידוי קטן: פעם, בגלגולי הקודם בחיים הללו, הייתי טבעוני, למשך מס' שנים, ומי שהנחה אותי אז היה רופא, שהסביר לי בשעתו את עניין החומציות ונזכרתי עכשיו בהסבר שלו: החומציות של הגוף מלמדת על התזונה שלו, ולא להיפך. כלומר, אם לאדם יש, למשל, 6.0 PH, סימן שהוא אוכל בשר. ואם הוא טבעוני אדוק, החומציות תרד ל-5.5 ואפילו ל-5.0, כמו שהיה אצלי בשיא התקופה הטבעונית. מכאן אני למד, שמכיוון שהחומציות היא מדד שהוא פועל יוצא של התזונה ובמשך שנים רבות קישרו, בטעות, תזונה חלבונית ועתירת שומן לתמיכה בצמיחה סרטנית, נוצר הלינקאג' בין חומציות גבוהה לסרטן. זאת ההשערה שלי.
גם אורגניות אינן מבטיחות תזונה נאותה. רוב התרנגולות כיום וכפי ששמעתי גם אורגניות, מואכלות על ידי תירס שהוא פרוקטוז ואלרגן לא קטן. לכן יש לא מעט אנשים כמוני שפיתחו רגישות למזון כמו ביצה ולמעשה הרגישות היא לתירס.
איני משוכנע כיום שכמות גדולה של ביצים ליום אינה יוצרת עומס חלבונים על המערכת עד כדי יצירת התנגדות.
לגבי התגובה של אלעד. סויה אינה נחשבת למאכל אדם. בפועל זהו מאכל מלא רעלנים ואני מניח שאת המחקרים שאתה מדבר עלייהם אפשר היה לקרוא אחרת. אני בטוח שאם היו לוקחים אנשים שניזונים במשך חייהם מתזונה פליאוליתית שאינה מחסירה מהגוף בשר וחלבון ושומן מן החי לעומת אנשים טבעוניים ובודקים לאורך זמן היה מתברר כי התזונה האבולוציונית היא זו המעמידה אנשים בריאים יותר.
איתן
3 ביצים זה 18-20 גרם חלבונים, לא משהו שמהווה אתגר לגוף. הכמות המומלצת של חלבונים ע"י הרשויות היא כגרם לק"ג משקל גוף. כמו בנושאים אחרים ברור שאף מזון לא מושלם ונקי כמו שהיה פעם אך צריך לאכול והשאלה הנכונה היא מתוך מה שזמין מה הכי טוב. ביצים לדעתי נמצאים גבוה ברשימת הטובים.
מה הכוונה ריאקציה שלילית?
כמה דברים בקשר לביצים:
1. חום גבוה מחמצן את האומגות, ביחס עולה לטמפרטורה ולזמן הבישול.
2. הוספת תבלינים (במיוחד רוזמרין אבל גם אורגנו) מנטרלת חלק מהאפקט הזה – במקום שישארו רק בסביבות ה-20%, נשארים באיזור ה-70%. בעיה שמדובר בתמצית ולא בתבלין יבש, אז אני לא יודע איך זה ישפיע אבל זה לא יזיק.
3. הרבה מגדלים באמת מוסיפים לתרנגולות שלהם מזון של תבלינים כאלה ואחרים כדי לשמור על האומגות.
4. ביצי אומגה 3 זה תרנגולות שאוכלות פשתן. בתהליך כלשהו הם הופכות חלק מה-ALA ל-DHA, אך ללא ה-EPA. הבעיה שבארץ (לפחות בביצי גליקסמן) לא רשומה כמות. אני מאמין שבכל זאת יש כמות כלשהי של DHA, כי הצבע של החלבון ממש כתום לעומת צהוב של ביצה רגילה. (לא ניסיתי ביצי חופש או אורגניות, מה הצבע שם?)
5. בביצה מועשרת באומגה 3 יש פחות אומגה 6, ופחות גם חומצות ארכידוניות arachidonic acid (עוד לא סגור מה זה, אבל משהו מזיק מסתבר).
בשורה התחתונה, אני עוד לא מספיק בטוח שבביצי חופש ואורגניות יש תועלת שמצדיקה את העלות שלהם, אם למשל אין להם יותר אומגה 3 מהרגילות. בינתיים אני נשאר עם האומגה 3 גליקסמן.
מה הסיכוי שנמצא איזשהו מגדל תרנגולות שאם נתמוך בו קהילתית (הכוונה כספית) הוא יסכים להקצות חלק מהתרנגולות שלו לגידול טבעי?
שכחתי לציין את המקור של הדברים שרשמתי –
http://wholehealthsource.blogspot.co.il/2009/11/omega-3-eggs.html
http://wholehealthsource.blogspot.co.il/2009/05/pastured-eggs.html
http://www.marksdailyapple.com/cooking-omegas/#axzz28ixLbytr
ולאד
תודה על האינפורמציה. ביצים אורגניות לא יותר צהובות מביצים רגילות. החלטתי לבחור בהן היא יותר אינטואיטיבית בגלל פחות לחץ נפשי שעשוי לפגוע באיכות הביצים האחרות וגם תנאי חיים פחות מפלצתיים.
צריך לראות כמה DHA יש בביצי אומגה 3 ואם היא בכלל משמעותית יחסית לתיסוף.
מיקי ,
מסכים והלוואי שיכולתי להינות מהן כמו בעבר. מה שאני אומר הוא שבכמות גדולה מידי יש סיוכי שהגוף ייצור התנגדות ומכאן בעיות רציניות. לצערי שמרתי על פליאו בתקופה מסויימת ואז כלתי גם 7-8 ביצים ליום. אני משוכנע שזה המה שגרם לבעיות שיש לי היום כשאני צורך אפילו חלקיק ביצה.
לפי לורן קורדן יש בלבן של הביצה (החלבון) מין לקטינים ויכול להיות שמתפתחת אליהם רגישות. ידוע שיש לא מעט אנשים שרגישים לביצים.
לפי המחקר – Samman et al. (2009) – שאני לא מצליח למצוא בשום מקום הממצאים כלהלן:
ביצים רגילות: אומגה 6: 15. אומגה 3: 1.36
ביצים אורגניות: אומגה 6: 15. אומגה 3: 1.34
ביצים מועשרות: אומגה 6: 14.8. אומגה 3: 6.57
למזלינו הרב, לא רשום מה היחידות מדידה, רק מספרים.
אבל מה שעולה מפה זה שרק המזון משפיע על כמות האומגות בביצה, זה לא משנה אם יסתובבו חופשי או לא.
עוד מחקר שמציג ממצאים זהים:
\http://ps.fass.org/content/70/4/917.abstract
אבל צריך לקנות אותו כדי לראות את כל הנתונים
לפי מה שולאד מציג, בכל מקרה היחס בין האומגה 6 לאומגה 3 בכל הביצים הוא לא הכי טוב…
לגבי מי ששאל על מה מתקלקל כשהביצה מתבשלת: החלמון לפי הגישה של קינגסטון מאבד את הויטמינים מסוג B שבו, כאשר הוא מתקשה, ולכן בקינגסטון ממליצים לבשל את הביצה כך שהלבן ייעשה קשה, והצהוב יישאר רך. זה בערך להרתיח באש לא גבוהה מדי, ואחרי הרתיחה לכבות את האש ולהשאיר במים עוד 2-3 דקות. או סתם ביצת עין…
שאלונת בשולי הנושא הזה – משום מה החלמון בביצי חופש וביצים אורגניות שאני קונה בעדן הוא חיוור מאד ולא ממש מפתה לאכילה (להבדיל מהאומגה 3 של גליקסמן שיש להן צבע עמוק ומשגע שאצלי משפיע גם על הטעם).
האם מישהו מכם מכיר מקור לביצים אורגניות "כתומות"?
צבע כהה לחלמון נובע מאכילת תזונה טבעית. יש לולנים שמוסיפים פיגמנטים לתזונה לא טבעית כדי להשיג צבע מושך לביצים. אני לא יודע אם גלקסמן עושים זאת אבל הסיכוי שכן הוא לא נמוך.
האורגניות שאני קונה (גליקסמן, ליב ועוד משהו שלא זוכרת את שמו) הן כל כך חיוורות שלא נראה לי שיש משהו טבעי בתזונה של המטילות. הביצים שמצולמות כאן למעלה כתומות ויפות כמו האומגה 3 של גליקסמן (שהן יפות וטעימות), אז אילו ביצים אלו? ומי עוד יכול להמליץ על ביצים טובות וכתומות?
שלום מיקי
אשמח לדעת מדוע, לפי פרסומים שונים בבלוגים בנושאי פליאו, צריכת ביצים אינה ממולצת לבעלי מחלות אוטאונמיות?
לא זוכר שראיתי הרבה מלצות כאלה. יש אנשים שרגישים לביצים. לורן קורדן טוען שבלבן של הביצה יש לקטינים -רעלים שייעודם להגן על הביצה מפני גזלנים (כמונו)
הביצים שאתה מדבר עליהם נקראות בדר"כ ביצים של תרנגולות במרעה חופשי, יש כמה כאלה בארץ אבל צריך להכיר את המגדלים.
אני קונה את שלי מ"בריאות בטבע" והם ממש אחלה לטעמי. התרנגולות שלהם גם שומעות מוזיקה קלאסית. 🙂
באמת הן שומעות מוזיקה קלסית?? וואוו. שמעתי אגב, שמוסיקה עוזרת גם לצמחים לצמוח טוב יותר.
מה לגבי הריון? אפשר להמשיך את אותה תזונה גם בהריון? יש לך אולי המלצה לספר או אתר שיוכל לעזור לי?
אפשר 3 ביצים ביום גם בהריון?
תודה רבה!
נטלי עם כל כך הרבה שאלות רצוי להצטרף ל Paleo Isreal בפייסבוק. ככה כולם יוכלו לענות לך ולהנות מהאינפורמציה. אפשר 3 ביצים וגם 4 ביצים בהריון. למה לא? זה מזון נהדר.
אהלן,
למישו יש מושג איפה אפשר להשיג ביצים אורגניות עם תזונה טבעית, כפי שהתרנגולות אמורות לאכול לפי הטבע שלהן? חרקים, עשב..
בלי מוצרי דגן ותירס שהורסים את הצבע היפהפה של הביצה, וכמובן הכי חשוב, הבריאות של הביצה.
במלים אחרות: ביצים אורגניות כתומות
תודה.
כתבה חמודה, שיחקת אותה
הערה חשובה. בחלמוני ביצה יש יחסית המון "חומצה ארכידונית". זהו סוג שומן שחלק ניכר מהאנושות רגישה לו מאוד. הוא בכלל שומן שמזיק לכולם בכמויות גדולות יותר מדי (כל שומן שתזריקו לבעל חי, לא יהרוג אותו. אך כשתזריקו חומצה ארכידונית לבע"ח, הוא ימות תוך זמן קצר) ניתן לקרוא עליו בספר "חלבון – המזון הנכון"). לכן מי שאוכל הרבה ביצים עליו לבדוק היטב אם הוא לא רגיש. הבעיה בזה שאת הנזקים לא מרגישים מיד, כי הם לא נותנים התראות, ומאידך אלו נזקים חמורים ביותר.
שאלו פה לגבי רגישות לביצים, ויתכן שאחד מהגורמים זו החומצה הארכידונית הנ"ל.
הערה נוספת באותו ענין – גם באיברים פנימיים יש המון חומצה ארכידונית. כך שמי שאוכל לב ואיברים אחרים בקביעות, מגיע לכמויות גבוהות של חומצה זו.
הי,
אם לא דרך ביצים מועשרות באומגה 3, איך ניתן עוד לדאוג שגם הילדים יקבלו אומגה 3? מלבד אכילת סלמון… שלא אוכלים כל יום…
נעה שלום
תיסוף קבוע של אומגה שלש ממקור טוב שעובר סינון של מתכות כבדות ובקרת איכות מעולה כדאי לרכוש אצל אומגה שלש גליל של גיא בן צבי. בכלל תיכנסי לאתר שלו לקרוא תיאורי מקרים ומאמרים על שיפור משמעותי בבעיות שונות עם התיסוף הזה. מאכלי ים ודגים הם דבר בעייתי כיון שיש מתכות כבדות ובעיקר כספית. אף אחד לא יודע לומר באמת מה רמת הרעילות המינימלית המותרת לאכילה ולכן ולאור הבעיות בעולם הידיעות בהקשר הזה של מתכות כבדות, אני ורבים אחרים מתייחסים לזה בחשדנות מרובה ואוכלים מעט מידי פעם. אני יודע שיש נטייה שלדעתי אינה מבוססת מחקרית בקרב אנשי פליאו לטעון שהסיכן של המתכות קטן מהיתרונות ושסלניום חוסם פגיעה של כספית אבל אף אחד לא יודע מספיק. מעבר לזה אם ממיא יש תיסוף נפלא אז למה להסתכן כל יום ?!
נהניתי. למה שלא תאכלו פשוט כפית זרעי צ׳יה ביום ( או כפית שמן המפ ) ותפסיקו לחפור על האומגות? 🙂 יש הרבה דברים אחרים בריאים בביצים.. ואם כולנו נעזור להעלות את המודעות, גם זה ישתנה, וגם מטילות הביצים של תנובה ישמעו מוזיקה.. 🙂
זה אחרי התהליך ההולך והמתקדם של הכנסת מערכות הידראוליות ממוחשבות ומשוכללות ברפתות בכל הארץ, הפרות האלו חיות טוב ואוכלות טוב.. ואנחנו יכולים להיות מאד בריאים עם תוצאות בדיקות מעבדה טובות מאי פעם ללא לאכול חיות, יש ה-כ-ל בלי זה. אחלה כתבה אהבתי מאד
לגבי זה שכתבת
"במקום אחר קראתי שביצי אומגה 3 בעצם מכילות שמן פשתן מסוג אומגה 3 ולא EPA + DHA שזה מה שהגוף שלנו צריך (הם נמצאים כמובן רק במקורות מן החי) אם אכן זה המצב אז חבל על הכסף."
אז כדאי לעדכן, שזה לא המצב לפי התקן בארץ. מצרף קישור מאתר משרד החקלאות.
http://www.moag.gov.il/agri/yhidotmisrad/dovrut/publication/2012/eggs_omega_3.htm
הציטוט הרלוונטי:
•תכולת אומגה 3 בביצה – תכולת האומגה 3 בביצה תהיה לפחות 600 מ"ג חומצות שומן מסוג אומגה 3 בכל 100 גרם ביצה, כאשר מתוכם לפחות 80 מ"ג יהיו מהסוגים DHA ו- EPA (הנחשבות ל"בריאות" יותר), או לחילופין, תכולת חומצות השומן מסוג אומגה 3 – EPA ו- DHA, תהיה לפחות 110 מ"ג בכל 100 גרם ביצה.
עמיחי עדיין זה נראה לי מעט מאוד EPA ו DHA אם לוקחים בחשבון ש 100 גרם ביצים זה 3 ביצים ותכולה של כמוסה זה 300-600 גרם EPA+DHA