השוואת דיאטות – המחקר הארוך והגדול ביותר מגלה – תוסיף שומן תהיה רזה ובריא

הנה הלינק למחקר.

ואנחנו כל הזמן הזה חשבנו שקמ"ג (הקריה למחקר גרעיני בדימונה) מתעסקים בפצצות אטום.

ובכן מסתבר שצוות חוקרים מצא בקמ"ג קבוצת עובדים נוחה למחקר ארוך טווח שישווה בין דיאטות שונות.

  • העובדים לא עוזבים (משרה ממשלתית, פנסיה מקודמת לפי חוזה עבודה)
  • העובדים אוכלים את הארוחה העיקרית במקום (אין להם אלטרנטיבה וחוץ מזה זה הכי כלכלי)
  • יש קליניקה רפואית עם משקל ומעבדה לבדיקות דם ליד חדר האוכל (הפרט הזה סודי?)
  • העובדים באים לבדיקות וממלאים שאלונים מתי שאומרים להם (זה הרי על חשבון העבודה).

עכשיו ברצינות, קמ"ג הוא מקום באמת אידיאלי לעריכת מחקר תזונה ארוך טווח.

את זה הבינו ב-2004  ד"ר איריס שי ויתר צוות החוקרים הלא קטן  מאוניברסיטת בן גוריון, בי"ח סורוקה וקמ"ג. הם למדו על התוצאות הטובות של דיאטה דלת פחמימות במחקרים קצרי טווח ובינוני טווח עד שנה, כמו זה שדיווחתי עליו  בפוסט הזה והחליטו לקיים מחקר רב משתתפים וארוך טווח של שנתיים. עד כמה שידוע לי לא נערך עוד אחד כזה. זאת כנראה אחת הסיבות שמאמרם התקבל לפרסום ב New England Journal of Medicine הירחון הרפואי היוקרתי ביותר בעולם. המחקר נערך לא מזמן, בין 2005 ל-2007 ופורסם ב JAMAב-2008.

בלי להלאות יותר מדי בפרטים, ד"ר שי וצוותה לקחו 322 אנשים די שמנים וחילקו אותם בצורה אקראית לשלוש קבוצות:

  • דיאטה דלת שומן לפי הנחיות אגודת הלב האמריקאית – מקסימום 30% שומן מתוכם מקסימום 10% שומן רווי, דגנים, קטניות, ירקות, פירות, הגבלת שומן וממתקים. סך הכל לא יותר מ-1500 קלוריות ליום לנשים ו-1800 קלוריות לגברים.
  • דיאטה ים תיכונית – מקסימום 35% שומן – תוספת השומן משמן זית, עשיר בעוף, דגים וירקות. הגבלת קלוריות כמו בדיאטה דלת השומן.
  • דיאטה דלת פחמימות – בחודשיים ראשונים מקסימום 20 גר' פחמימות וביתר התקופה מקסימום 120 גר' פחמימות. צריכת חלבונים ושומן לא מוגבלת. בלי הגבלת קלוריות!

בחדר האוכל אורגנה מערכת מתוחכמת של סימונים בצבעים שונים ושל עיגולים וחצאי עיגולים שהבטיחה שכל קבוצה תדע איזה מהמאכלים היא צריכה לאכול וכמה קלוריות יש בכל מנה.

בזמנים קבועים הלכו העובדים להישקל ולהיבדק במרפאה ליד חדר האוכל (נמחק על יד הצנזורה).

והתוצאות:

בין אלה שהשלימו את המחקר (84.6%), הורדת המשקל הממוצעת הייתה 3.3 ק"ג לדלי השומן, 4.4 לים תיכוניים (בינוני השומן) ו 5.5 ק"ג לעתירי השומן. וכל זאת, שלא נשכח, כאשר הדיאטה של עתירי השומן לא הייתה מוגבלת בקלוריות בניגוד לשתיים האחרות.

במילים אחרות – בליסה חסרת רסן של בשר ושומן לא רק גורמת לירידה במשקל אלא לירידה יותר משמעותית ב-40% מהרעבה דלת שומן של שנתיים.

אני חושב שמגיע צל"ש שר הביטחון לקבוצה דלת השומן על ההתמדה.

ועתה לתוצאות בפרמטרים הבריאותיים:

  • HDL – הכולסטרול הנחשב לטוב – באופן מובהק, העלייה הגבוהה ביותר נמדדה אצל בולסי הבשר והשומן!
  • טריגליצרידים- השומן בדם שנחשב רע וכביכול נדבק לתאים –  באופן מובהק, הירידה הגדולה ביותר נמדדה אצל בולסי השומן!
  • LDL – הכולסטרול הנחשב רע – ללא הבדל בין הדיאטות השונות.
  • יחס כולסטרול כולל ל HDL – אמור להצביע על סיכון למחלות לב – השיפור הגבוה ביותר נמדד אצל בולסי השומן.
  • C-reactive protein (CRP) – מדד לדלקתיות העורקים (לא טוב) – שיפור רק אצל הים-תיכוניים ובולסי השומן.
  • Glycated hemoglobin (Hb1Ac אם אני לא טועה) – שיפור מובהק (ירידה של 1.4%מתוך כ 6% בדרך כלל) רק אצל ….ניחשתם נכון!
  • ALT (אנזים המעיד על בעיות בכבד) – שיפור משמעותי רק בדיאטה ים תיכונית ואצל ב"ה (בולסי השומן כמובן).

הסיכום של החוקרים ברור לא צריך לתרגם. אני רק מצטער שהם נצמדו לדיאטה של אטקינס והעלו אחרי חודשיים את כמות הפחמימות ל 120 גרם. למה מצטער? כי אני חושב שהתוצאות בכל התחומים היו אפילו יותר טובות. למה אני חושב כך? על כך באחד הפוסטים הבאים.

פורסם בקטגוריה כללי, עם התגים , , . אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

2 תגובות בנושא השוואת דיאטות – המחקר הארוך והגדול ביותר מגלה – תוסיף שומן תהיה רזה ובריא

  1. מאת שחר‏:

    ירידה ממוצעת במשקל של 3.3-5.5 ק"ג במשך שנתיים – זה לא מעט מדי? במיוחד כשמדובר באנשים שמנים יחסית

    • מאת מיקי בן דור‏:

      כן זה לא הרבה אך ירידת משקל משמעותית בתחילה ולא משמעותית לאחר זמן טיפוסית לכל המחקרים המשווים דיאטות. הסיבה היא שאנשים חוזרים לדפוס האכילה הישן. בדיאטה דלת קלוריות זה קורה כי זה לא אנושי לצפות מנבדקים לא לאכול כאשר הם רעבים. בדיאטה דלת פחמימות הלחץ התרבותי מהסביבה גדול מאוד (מנסיון אישי) וכן מבחר המזון בזמן היותך מחוץ לבית מאוד מצומצם. הההתמקדות שלהם הייתה יותר בתוצאות הבריאותיות שכאמור היו משופרות בהרבה עם הדיאטה שכללה יותר שומן.