ויטמין K2

בפוסטים קודמים עמדנו על השינוי לרעה שחל במבנה הגולגולת של ילדי חברות מסורתיות, שהוריהם עברו לתזונה מערבית, עתירת קמח וסוכר. אחד הגורמים הביולוגיים החשובים שווסטון פרייס זיהה כחסרים בדיאטה המערבית הוא מחסור בויטמינים מסיסי שומן, וביניהם, הפחות מוכר אך לא פחות חשוב – ויטמין K2, שהוא קרא לו בזמנו Factor X, כי לא היה מסוגל לזהות אותו מבחינה כימית. הוויטמין זוהה רק לפני מספר שנים כוויטמין K2.

הנה תרגום פוסט של סטיבן גויאנט בנושא:

ווסטון פרייס ביסס את החשיבות של ויטמין K2 בסדרה של ניסיונות מעניינים. הוא הראה בתרנגולות שרמת הסידן והזרחן בדם תלויה גם בוויטמין A וגם בוויטמין K2 ושלשניים אפקט סינרגטי על ספיגת מינרלים. הוא הראה גם שתרנגולות מעדיפות לאכול חמאה שהייתה עתירה ב-K2 על גבי חמאה דלה ב-K2 למרות שהחוקרים עצמם לא יכלו להבחין ביניהן. תרנגולי הודו צעירים שהוזנו בשמן חמאה (butter oil) המכיל K2 יחד עם שמן דגים ((cod liver oil, המכיל ויטמינים A ו-D, גדלו הרבה יותר מהר מתרנגולי הודו שהוזנו רק בשמן דגים.

 

הוא שיער שוויטמין A, ויטמין D וויטמין K2 הם סינרגיסטים (משתפים פעולה) וחיוניים לצמיחה נכונה ובריאות טובה לאחר מכן. הוא במיוחד חש שהשילוב היה חשוב לספיגה טובה ומטבוליזם של מינרלים. הוא השתמש בשילוב של שמן דגים עתיר ויטמינים ושמן חמאה עתיר ויטמינים לרפא עששת, להפחית חיידקים בפה ולרפא מכאובים אחרים של חוליו. הוא גם הראה שלקבוצות הלא תעשייתיות הבריאות שהוא חקר הייתה צריכה הרבה יותר גבוהה של ויטמינים מסיסי שומן, מן החי אלה' מאשר אצל אוכלוסיות מודרניות.

 

פרייס מצא יחס הפוך בין רמות של K2 בחמאה ומוות ממחלות לב ודלקת ריאות במספר אזורים שונים. מחקר שנעשה לאחרונה  בחן את היחס בין צריכת K2ומחלות לב ב -4,600 גברים הולנדים. נמצא יחס חזק הפוך בין צריכת K2וסכנה למוות מהתקפת לב. לגברים בעלי צריכה גבוהה של ויטמין K2 היה סיכון נמוך בהרבה – 51% למוות בהתקף לב וסיכוי נמוך ב-26% למוות מכל סיבה שהיא בהשוואה לגברים שצרכו הכי פחות ויטמין K2! המקורות שלהם ל-K2 היו ביצים, בשר ומוצרי חלב. הם השיגו MK-5 עד MK-10 (סוגים דומים לסוג העיקרי של ויטמין K2 שהוא MK-4) ממזונות ודגים מותססים (fermented). החוקרים לא מצאו קשר עם ויטמין K1, הצורה שנמצאת בצמחים.

 

פריגור (Perigord) בצרפת היא הבירה של ה- Foie Gras – כבד אווז שומני. חדשות טובות לחובבי החיים הטובים: כבד אווז מסתבר כמקור הטוב ביותר הידוע ל-K2. בפריגור יש גם את השיעור הנמוך ביותר בצרפת של תמותה ממחלות לב, ארץ הידועה בשיעור הנמוך של תמותה ממחלות הלב.

 

עכברים שהוזנו Warfarin, תרופה שמונעת מיחזור ויטמין K2, פיתחו הסתיידות עורקים. הזנת אותם עכברים בוויטמין K2 מונעת לחלוטין את האפקט הזה. עכברים שחסרים matrix Gla protein (MGP), חלבון התלוי בוויטמין K שמגן נגד הסתיידות עורקים, מפתחים אבות עורקים מאוד מסויידים ומתים מוקדם. כך שהקשר בין K2 ומחלות לב הוא מאוד חזק.

 

יונקים יכולים לסנתז K2 (מסוג MK-4) מ K1, אך בני אדם מתקשים בכך , ולראיה, רובנו נמצאים בחוסר בוויטמין K2 למרות שאנחנו אוכלים מספיק ויטמיןK1. זה רומז שבמשך האבולוציה איבדנו את יכולתנו K2 בכמויות מספיקות בגלל שתמיד השגנו אותו בשפע בתזונה שלנו מרקמות עתירות חומרי תזונה מן החי.

 

לסינרגטיות שווסטון פרייס מצא בין ויטמינים A,D ו-K2 יש כיום מנגנון מוצק. בקיצור, ויטמין A ו-D מאותתים ליצור של חלבונים מאוד חשובים. K2 נחוץ כדי להפעילם לאחר שנוצרו.  רבים מחלבונים אלה מעורבים במטבוליזם של מינרלים ולכן האפקט שראה בניסיונותיו ותצפיותיו בחברות לא תעשייתיות. לדוגמא, אוסטיאוקלצין (osteocalcin) הוא חלבון המארגן את שקיעת הסידן והזרחן בעצמות ובשיניים. הוא מיוצר בתאים בתגובה לוויטמינים A ו-D אך צורך ויטמין K2  לבצע את תפקידו. זה רומז לכך שהאפקטים של ויטמין D על בריאות העצם יכולים להיות מועצמים במידה רבה אם הוא היה ניתן יחד עם ויטמין K2. כשלעצמו, ויטמין K2 הוא כבר מאוד מגן  בפני שברים אצל קשישים. זה עובד מצוין מפני ש-K2 גם מגן בפני רעילות של ויטמין D.

 

אני לא עומד לעבור על כל יתר הנתונים על K2 בפירוט אך מספיק יהיה לומר שהוא מאוד חשוב. אני מאמין ש-K2 הוא החוליה החסרה שמסבירה רבים מהחוליים המודרניים, בדיוק כמו שווסטון פרייס כתב. הנה עוד כמה פיסות אינפורמציה מועילות כדי לעורר את תאבונכם: K2 יכול להשפיע על שליטה בגלוקוז (סוכר) בדם ושחרור אינסולין. (12) . הוא מרוכז במוח, כשהוא משרת פונקציות שאינן ידועות עדיין.

 

לדעתי, ויטמין A,D ו-K2 הם בין יסודות הקורט היחידים שכדאי לדאוג לגביהם בדיאטה שלך. לציידים-לקטים לא היו מולטי-ויטמינים, היה להם מזון מן החי, עשיר בחומרי תזונה. כל זמן שאתה אוכל דיאטה טבעית המכילה קצת ירקות וקצת מזון מן החי ועוזב מזונות דגנים מעובדים, סוכר ושמנים צמחיים, שאר הויטמינים ידאגו לעצמם. מעניין לשער שאולי האנקדוטות על שיקום של ניוון שיניים אצל אנשים שאוכלים "דיאטה אופטימלית" עתירת שומן, נובעות מצריכה מוגברת של K2 ממוצרי חלב.

 

ויטמין K2 מסוג MK-4 נמצא רק במוצרי מזון מן החי. המקור הטוב ביותר שמוכר הוא חמאה מחלב של פרות שאכלו עשב הגדל במהירות בתחילת האביב וכן מכבד אווז. K2 נוטה להקשר לבטא קרוטן בחמאה ולכן, ככל שצבעה יותר כהה היא מכילה יותר ויטמין K2 (והיא גם טעימה יותר). ביצי דגים, מוצרי חלב אחרים, מאכלי ים, חרקים וחלקים פנימיים של בעלי חיים הם גם מקורות טובים. כריס מסטרג'ון הרכיב רשימה של מקורות מזון במאמר המצוין שלובאתר של קרן ווסטון פרייס. אני מאוד ממליץ לקרוא את המאמר אם אתם רוצים יותר פרטים.

לבסוף, אפשר גם לקנות תוספים של K2. הטוב ביותר הוא שמן חמאה אשר בו השתמש ווסטון פרייס לטפל בחוליו. השתמשתי בזה באופן אישי ושמתי לב לאפקט חיובי על העור שלי כבר למחרת. Thorn Research מייצרים K2 Mk-4בנוזל סינטטי שקל למנן לפי טיפות כדי לקבל כמות טבעית. תוספים אחרים שלK2 הם יותר מרוכזים מאשר אפשר לקבל ממזון לכן אני ממליץ להימנע מהם. אני בדרך כלל נגד תוספים אך הזמנתי את המוצר של Thorn. אני רוצה לראות אם יהיה לו אותו אפקט על העור כמו שמן החמאה. (עדכון – אכן היה לו).

פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

22 תגובות בנושא ויטמין K2

  1. מאת יאיר‏:

    הלינקים לרשימה והמאמר של כריס מסטרג'ון "שבורים".
    האם בהגדרה של "שמן חמאה" נכלל גם Ghee?

  2. מאת זיו‏:

    מיקי אתה מתכוון למוצר הזה?
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-K2-1-fl-oz-30-ml/21592#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=thorn%20research%20k2&rc=392&sr=null&ic=1
    אתה משתמש בו לפי המינון המומלץ?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      כן המוצר הזה. הוא קצת יקר אבל לא צריך יותר מטיפה אחת ליום ואפילו כל יומיים כך שהכמות מספיקה לשנה-שנתיים

  3. מאת ברוך‏:

    מיקי שלום!
    באתרי מכירות שונים נמצא ויטמין K2 MK-7. מה ההבדל בינו לבין MK-4?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      MK7 מיוצר מסויה מותססת ונמצא במאכל יפאני בשם נאטו. נעשו איתו ניסויים קליניים והוא נמצא אפקטיבי. הטענה של המשווקים היא שהוא זמין במשך יותר זמן. MK4 זו הצורה הטבעית של הויטמין בחי כמו כבד אווז או ביצי דגים.

  4. מאת עירית‏:

    מיקי שלום, יש לי שאלה: ויטמין K מעורב בקרישיות הדם ומגביר אותה – הרי תרופות לדילול דם כגון קומדין מנטרלות את פעילותו. אם כך האם אין סכנה לקרישים בצריכה שלו באופן יזום ? תודה !

    • מאת מיקי בן דור‏:

      בניסוי בהולנד נתנו לנבדקים ב 45 מיליגרם ליום במשך תקופה ארוכה, שזו כמות אסטרונומית, בלי תופעות לוואי מהסוג שהזכרת. נראה לי, אם כי לא הצלחתי למצוא לכך אמירות ברורות בספרות, ש K2 אינו מעורב בקרישות הדם בניגוד ל K1. בתוסף שהוזכר פה טיפה אחת היא מיליגרם אחד וזה מספיק די והותר.

  5. מאת דן‏:

    אהלן מיקי,
    בפוסט הקודם שלך, "מכתב גלוי לאחיותיי ולאחיי הצמחונים/טבעונים ואלה השוקלים דרך חיים זו", כתבת שויטמין A ,D ו-B12 ניתנים לצריכה אך ורק מהחי ובין יתר הטיעונים הסתמכת גם על אלה כסיבה שתזונה פליאוליטית היא בריאה. לאחר בדיקה באינטרנט שמתי לב שויטמין A קיים במזונות המכילים בטא-קרוטן, כמו גזר למשל, ויטמין D מופק ע"י העור בחשיפה די מועטה לשמש וויטמין B12 מופק בכלל ע"י חיידקים. אשמח אם תוכל להתייחס לדברים האלה
    דן

    • מאת מיקי בן דור‏:

      בטא קרוטן אינו ויטמין A אלא צורה מקדימה שלו שהגוף חייב להפוך לויטמין A. היכולת של הגוף מוגבלת וגם משתנה מאדם לאדם. לכן הדרך הנכונה היא לצרוך מזון מן החי כמו כבד למשל העתיר בויטמין A. ויטמין D מתקבל מהשמש כשיש שמש וכשנחשפים לשמש אבל זה משתנה מעונה לעונה ומאדם לאדם. ויטמין D מסיס אך ורק בשומן ולכן אם אפשר לקבל אותו בצורה טבעית שלא מן השמש זה רק בשומן מן החי. B12 מופק מחיידקים אבל לא אצלנו אלא אצל בעלי החי שאנחנו אוכלים. אנחנו מקבלים B12 מאכילת החי.

  6. מאת יונס‏:

    מיקי שלום רב,
    איך ניתן להשיג את ה k2 ?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      הנה לינק שבו אפשר למצוא Vitamin K2. אני ממליץ על THORN REASEARCH בטיפות. זה קצת יקר אבל מספיק לכמעט שנה. צריך לקחת טיפה אחת ביום.

      • מאת איריס‏:

        שמחה חומר ע ל 2 K .
        לא הבנתי אם ניתן להשיג בארץ ? ואם כן אז היכן ?
        לא נמצא בבתי טבע .

        או D+K2

        אשמח מאוד לתשובה

      • מאת מיקי בן דור‏:

        איריס לא יודע אם אפשר להשיג בארץ. כאן בתגובות יש לינק להזמנות בחו״ל.

  7. מאת יונס‏:

    מיקי אחד גדול תדע לך שהרבה אנשים כמוני קוראים את הפוסטים שלך
    ומשוכנעים בדבריך,אתה פשוט מלא עוצמה שאתה מצליח בדרך צנועה
    זו לבלום אחת שטיפות המוח הגדולות בהיסטורית האדם,השאלה למה
    אתה חושב שעם כל כך הרבה מחקרים והוכחות למה עדיין משרד
    הבריאות או ה fda וכל הגורמים המשפיעים לא אומרים אחרת ?

  8. מאת מיקי בן דור‏:

    תודה יונס. למה הרשויות לא קוראות מאמרים ומשנות בהתאם. יש לא מעט סיבות. בין היתר קשה לצפות מאותם אנשים שמתחזקים את ההמלצות שיצאו לציבור ויאמרו לו "סליחה רוב ההמלצות שלנו היו שגויות ומילאו פה את בתי החולים, מהיום צריך לעשות בדיוק הפוך ממה שאמרנו קודם". בנוסף כל החקלאות בנויה על חיטה ותירס כלומר גלוטן ושמנים צמחיים. מה הם אמורים לעשות עם כל התוצרת הזו מהיום?

    • מאת יונס‏:

      שיאכילו את הבקרים ויגדלו לנו אותן,יש מה לעשות עם התירס.
      אבל אני חושב אחרת דווקא בגלל המחסור הצפוי בבשרים ובחיות
      משק בכלל מבחינה עולמית הם נמנעים מכך,תאר לעצמך מה יקרה אם גם הצמחוניים
      וגם אלה שנזהרים באכילת בשר וגם "הטורפים" הוותיקים בכל העולם
      פתאום ירצו אספקה קבועה לתרופת הפלא !! פשוט בלתי אפשרי.

  9. מאת זוהר‏:

    הי מיקי,
    מה דעתך על המוצר הזה של thorne?
    http://www.iherb.com/Thorne-Research-Vitamin-D-K2-1-fl-oz-30-ml/23517#p=1&oos=1&disc=0&lc=en-US&w=vitamin%20d&rc=3996&sr=null&ic=8

    הוא מכיל שילוב של ויטמין D ו K2 שלפי מה שאני מבין מומלץ לשלב ביניהם.

    • מאת מיקי בן דור‏:

      המוצר בסדר. הבעיה שאם לוקחים כמות נכבדה של ויטמין D הוא הופך יקר. יש להם ויטמין K2 בנפרד שהוא קצת יקר אבל מספיק ליותר משנה.

  10. מאת מיכל‏:

    תודה מעניין במיוחד!