אם את/ה כבר מקבל/ת שבץ לפחות שהכולסטרול שלך יהיה גבוה…

חבר שלי קיבל שבץ לקריסטמס. הרופאים מדדו לו כולסטרול ומצאו 212 כללי ו 145 LDL ומיד הזדרזו לתלות לו על עץ הפלפלון (בכ"ז ישראל היהודית הדמוקרטית) בונוס לחג – סטטינים. הוא לא רוצה לשמוע מאף אחד חוץ מהרופאים שלו והאמת גם אני לא אנסה לשנות את דעתו כי ככלל אני נזהר מאוד מלהתערב בהמלצות רפואיות. אז כדי לטפל בתסכול שלי הנה מנת המחקרים שהייתי מגיש לרופאיו אך קודם כל שתי מילות הסתייגות: 1. המחקרים הם כולם מחקרים תצפיתיים שמצביעים על קשר וידוע שמחקרים מסוג זה אינם בנויים להצביע על קשר חד משמעי. יכול להיות גורם משותף (למשל רמת הכנסה) שגורם לשני המשתנים לנוע בכיוונים מתואמים. 2. יכול להיות שיש כאן הטיית בחירה. כל המחקרים נאספו על ידי David Evans בבלוג שלו ואינני יודע אם קיימים מחקרים אחרים המצביעים על קשר הפוך. בכל מקרה רוב המחקרים פה התפרסמו בכתבי עת רפואיים מדעיים מהשורה הראשונה.

  1. 1.      כולסטרול ושבץ

1.1.   רמות גבוהות של כולסטרול קשורות בשבץ פחות חמור ושיעורי תמותה פחותים Stroke 2007 Oct;38(10):2646-51

1.2.   רמות גבוהות של כולסטרול קשורות בשרידות יותר גבוהה לאחר שבץ BMJ 1997; 314 : 1584

1.3.   רמות גבוהות יותר של כולסטרול קשורות בפונקצית שיווי משקל משופרת בחולי שבץ   Journal of Neurology Research Vol. 2, No. 4, Aug 2012

1.4.   רמות גבוהות יותר של כולסטרול קשורות בסיכון נמוך יותר לשבץ    Stroke 1997 Jan;28(1):45-52

1.5.   רמות נמוכות יותר של כולסטרול קשורות בסיכון גבוה יותר לשבץ  Japanese Circulation Journal 1999 Jan;63(1):53-8

1.6.   כולסטרול נמוך קשור בעליה בחומרת השבץ ובעליה בשיעור התמותה לטווח קצר וארוך Cerebrovascular Diseases 2012 Sep 18;34(3):213-220

1.7.   רמות נמוכות יותר של כולסטרול קשורות בשיעורי שרידות יותר נמוכים בחולי שבץ European Journal of Neurology 2012 Apr;19(4):648-54

1.8.   לחולים שאושפזו עם שבץ וכולסטרול נמוך 117% יותר סיכון למוות בהשוואה לחולים עם כולסטרול גבוה    Journals of Gerontology. Series A Biological Sciencies and Medical Sciencies 2004 Mar;59(3):293-7

1.9.   חולי שבץ עם כולסטרול נמוך צפויים יותר למות ולהיות בעלי תוצאות נוירולוגיות גרועות Advances in Therapy 2008 Apr;25(4):329-41

1.10.                    רמות נמוכות של כולסטרול קשורות במקרי שבץ רבים יותר  Stroke 1982 Jan-Feb;13(1):62-73

1.11.                    אין קשר בין רמות כולסטרול וסיכון למוות משבץ, סרטן וכללי  Journal of the American Medical Association 1995 Jun 28;273(24):1926-32

1.12.                    רמות נמוכות של כולסטרול מביאות ל-20% עליה בשיעור התמותה של אלה שהיה להם שבץ     European Journal of Neurology 2011 Dec 5

1.13.                    רמות גבוהות של כולסטרול קשורות בירידה של 22% במקרי שבץ  Atherosclerosis 2011 Aug 22

1.14.                    רמות נמוכות של כולסטרול וסיבוכים חמורים אחרי שבץ איסכמי Cerebrovascular Diseases 2011 Aug 23;32(3):234-238

1.15.                    Clofibrate (תרופה להורדת כולסטרול) יותר ממכפילה את הסיכון לשבץ פאטאלי Annals of Internal Medicine July 15, 1993 vol. 119 no. 2 136-145

  1. 2.      סטטינים ושבץ

2.1.   לחולים הלוקחים סטטינים לאחר שבץ סיכון גבוה יותר ב-68% ללקות בשבץ נוסף  Neurology June 10, 2008 vol. 70 no. 24 Part 2 2364-2370

2.2.   סטטינים מעלים את הסיכון לשבץ מסוג Hamorragic ב-73% ומקטינים את הסיכון לשבץ Ischemic ב-20%  Stroke 2008;39:497

  1. 3.      שומן ושבץ

3.1.   שיעור צריכת שומן בתזונה קשור בירידה של 9% בסיכון לשבץ  British Medical Journal 2003 Oct 4;327(7418):777-82

3.2.   צריכה של שומן רווי קשורה בהקטנת סיכון לשבץ  Journal of the American Medical Association 1997 Dec 24-31;278(24):2145-50

3.3.   שומן רווי וחלבון מגינים בפני שבץ   Stroke 1984 Vol 15, 15-23

3.4.   הכפלת הצריכה של שומן מן החי קשורה בירידה ב-60% במקרי שבץ  Circulation 1989 Mar;79(3):503-15

3.5.   צריכה גבוהה של שומן רווי מובילה לירידה של 70% בסיכון לשבץ  American Journal of Epidemiology (2003)157 (1): 32-39

3.6.   עליה מסיבית בצריכת שומן מן החי קשורה בירידה משמעותית בתמותה משבץ   Stroke Vol 13, 574-581 1982

3.7.   נשים האוכלות דיאטה עשירה בפחמימות נמצאות בסיכון גבוה ב-105% ללקות בשבץ בהשוואה לדיאטה דלת פחמימות   Am. J. Epidemiol. (2005) 161 (2): 161-169

3.8.    צריכה גבוהה של שומן מן החי וכולסטרול קשורה בירידה בסיכון למוות משבץ   Stroke 2004;35:1531

3.9.   צריכה גבוהה יותר של שומן רווי ושיעורים נמוכים יותר של מחלות לב ושבץ (הפרדוקס הספרדי) American Journal of Clinical Nutrition Vol 61, 1351S-1359S

החבר שלי אגב יצא ללא כל נזק תפקודי מהשבץ. כאמור אני לא מכיר את כל הספרות המקצועית בנושא כולסטרול, סטטינים ושבץ אך הייתי מנחש שרוב הרופאים שרושמים במהירות כל כך רבה סטטינים לא מכירים את רוב המחקרים פה. אני גם די בטוח שהוא יקבל מהדיאטנית הוראות להקטין את צריכת השומן מן החי.

באחד הימים כשאתפנה אקטלג את המחקרים שדייויד אסף על כולסטרול, סטטינים, שומן רווי ומחלות לב. זה יהיה פוסט ארוך כאורך הגלות.

ומילה אחרונה לאלה שמתקשים להאמין למראה עיניהם ומסרבים לקבל את המסקנה שהעולם הרפואי יכול לחיות בכזו טעות, אל תדאגו זה לא באמת, זה סתם…

שנהיה בריאים

מיקי

פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

5 תגובות בנושא אם את/ה כבר מקבל/ת שבץ לפחות שהכולסטרול שלך יהיה גבוה…

  1. מאת אביב‏:

    תודה מיקי.
    הערה אחת ביחס להסתייגות מס' 1 שהעלית על המחקרים התצפיתיים. זה נכון שקיימת כזו אפשרות, אך סביר שאדרבה, ישנה הטייה הפוכה. כי בד"כ אלו שאוכלים בשר ושומן מהחי, הם אלו שאינם שומרים על בריאותם באופן כללי, ואינם עושים פעילות גופנית וכו'. שהרי רובם עוד לא יודעים על שיטת התזונה שלך, ומה שהם אוכלים בשר ושומן זה חלק מהאופי הכללי שלהם שאינם שומרים על הבריאות. כך שיש פה גורם הנותן להם סיכוי יותר לחלות מאלו שלא אוכלים בשר. ובכ"ז המחקר הראה יתרון לאוכלי הבשר.

    • מאת מיקי בן דור‏:

      מסכים אביב אבל יכולים להיות גורמים משותפים שלא חשבנו עליהם. בכל מקרה ברור גם ממספר המחקרים שיש פה בעיה בהתיחסות של רשויות הבריאות.

  2. מאת רחל‏:

    לא יאומן כי יסופר… בשום מקום לא יפרסמו את שלל המחקרים המדהים הזה שאתה מביא כאוסף אחד… זה ילחיץ אותם מדי… בטל לא באתרים פופולריים כמו …. ( בלי לשון הרע, כמובן)

  3. מאת מירי‏:

    אני אוכלת עוף)חזה בעיקר(,סוגים שונים של דגים,ביצים וגבינות רזות ברמה יומיומית. חלקים פנימיים ובשר בקר אני אוכלת לעיתים רחוקות כי יש לי קושי פסיכולוגי ואני לא כ״כ מסמפטת את הטעם. וגם גבינות שמנות אני לא אוהבת. אני צורכת במידה שמן/חלב קוקוס ע״ב יומיומי.ומעט מאוד סוכר ודגנים.השאלה האם זה מספק מבחינת שומן כדי להוריד סיכויי שבץ? לדודה שלי היה וזה די מלחיץ אותי