איך זה שדיאטת "פליאו" מצליחה לצבור פופולאריות אל מול ביליוני הדולרים שיצרני הדגנים והחטיפים מוצאים על פרסום וכנגד הסמכות והסכומים הענקיים שהממשלות מוציאות להנחיל לנו את פירמידת המזון?
השאלה עלתה במוחי לאחר הרצאה שנתתי לפני מספר ימים לקבוצה של פורשי מוטורולה, בה נתקלתי כרגיל בתגובות הנובעות משטיפת המוח שמצליחות חברות התרופות לייצר בעזרת הרופאים ורשויות הבריאות למיניהם. על אמירה שלי שכבד הוא כמו מולטי וויטמין טבעי מיד סיננו כמה מהמשתתפים "כולסטרול" למרות ששתי דקות קודם לכן, בהקשר של צריכת ביצים, הערתי שהגוף מתאים את ייצור הכולסטרול לצריכה החיצונית (לא התחלתי לומר להם את דעתי על כל נושא הכולסטרול. גם כך אני נשמע בפעם הראשונה לאנשים ככופר מקצועי בעיקר).
ובכן איך דיאטה שכל מהותה היא בדיוק ההיפך מהמלצות הממשלה, הרופאים ומכונת הפרסום ושלא קל לקיימה מגיעה למקום הראשון ב- Top 10 Weight-Loss Trends of 2011 של השבועון Shape ("מנטה" האמריקאי)?
התשובה שלי מורכבת, כמו כל דבר בצה"ל, משלושה היבטים:
1. אובד האמון במערכת המוסדית – מחאת הקוטג' והמחאה החברתית הם רק קצה הקרחון של אובדן אמון הולך וגובר של האזרחים במערכות השלטוניות והמסחריות. לענייננו המערכת השלטונית הרלוונטית היא מערכת הבריאות. אם אי פעם היה שם מכובס נוסח 1984 "מערכת הבריאות" זה הוא – "מערכת המחלות" יהיה שם יותר מדויק. המערכת הזו סובלת מאיבוד אמון הציבור בקצב גובר והולך פשוט מפני שתוצאות פעולתה על הפנים. מוסיפים רופאים, מוסיפים מיטות, מוסיפים תרופות ומה מקבלים? עוד חולים! (הנה הסטטיסטיקה האמריקאית – אם מישהו מכיר מקור לסטטיסטיקה ישראלית אשמח לשמוע).
2. דיאטת "פליאו" עובדת – הצטברות אי האמון מקלה על אנשים לאזור אומץ לנסות את העקרונות של הדיאטה הפליאוליתית ומיד רובם רואים "תמורה לאגרה". אף אחד לא היה ממשיך לקיים דיאטה מהסוג הזה ללא משוב חיובי מניסיונו הפרטי.
3. האינטרנט מחליף את סבתא – לפני שמסרנו את גורלנו בידי "אנשי מקצוע" בתחום המחלות והמזון, התזונה הייתה נושא שבו למסורת העוברת מאם לבת היה מקום קריטי. הנה לינק לספר של ארגון המזון של האו"ם על שיטות התססה של ירקות ופירות בחברות מסורתיות בעולם והנה לינק לספר דומה על שיטות התססה של דגנים. רק כדוגמא לחשיבות ההתססה – "אוגי" באפריקה היא דייסה שנעשית מתירס. תחילת התהליך הוא השריה של 1-3 ימים במים ואחריה התססה של שלושה ימים. אף אחת לא הייתה מבזבזת שישה ימים בהכנת אוכל אם לא היו סיבות בריאותיות רציניות לכך. איפה הגוף הממשלתי שיחייב יצרני מזון להכין כך את התירס לפני מכירתו? חלק גדול ממזוננו מורכב מתירס בצורה זו או אחרת. ברור שה"אוגי" הוא תוצאה של הצטברות בין-דורית של מסורות הכנה ומשובים של תוצאות בריאותיות. כיום, כאשר אנחנו חיים ללא מסגרת משפחתית נרחבת ובכל מקרה לא מכינים את האוכל בעצמנו הפך האינטרנט למערכת משוב עצומה ויעילה. הנה קטעים ממספר תגובות בבלוג הזה:
o "כבר חמישה חודשים בלי דגניים. רזיתי כ- 15 ק"ג והערנות זה משהו נפלא."
o "מהמקרה הפרטי שלי ושל מספר לא קטן מהמטופלים שלי גלוטן מהווה רעל להרבה מאד אנשים גם כאלה שאין להם צליאק.
o "כשהגיעו אלי עשרות חולים עם סימפטומים דומים, שרק מניעה מוחלטת של כל גורם המכיל גלוטן פלוס תרופה מתאימה, השיב אותם לבריאות תקינה "נפל לי האסימון". כל הדגנים המכילים גלוטן סולקו מתזונת משפחתי והשינויים היו מדהימים ורק לטובה."
בתור מי שמבלה שעות ביום בסקירת אתרי אינטרנט הדנים בדיאטת "פליאו" אני אומר לכם שכמות התגובות מסוג זה היא מרשימה ביותר. הנה דוגמא מהימים האחרונים: צמחונית המתיימרת להבין בתזונה כתבה באתר בשם Food Safety News מדוע דיאטת פליאו מסוכנת וקיבלה מיד טון של תגובות מאנשים שניסו פליאו וחוו תוצאות נפלאות בריפוי שורה ארוכה של סימפטומים ומחלות.
לכאורה מאמרים מדעיים מהווים מדריך אמין יותר מ"אנקדוטות" אבל אין פלא שבמצב העגום של מדע התזונה הצטברות של אנקדוטות מהווה מקור יותר רלוונטי להחלטה לאדם הבודד. ואגב גם מבחינה תיאורטית אפשר להראות שהצטברות אנקדוטות עדיפה על מחקר במקרה של החלטה על ניסיון של דיאטה שהפוטנציאל שלה להזיק קטן אבל לא נכנס כאן לפרטים.
לסיכום – אין כמו אינטרנט ואין כמו "פליאו". בפעם הראשונה מאז סיום חיינו כציידים לקטים ותחילת המהפכה החקלאית נחלשת היכולת המניפולטיבית של בעלי הכוח המסורתיים, הון ושלטון, והכוח חוזר לאדם הבודד. כאשר הוא מתאחד בעזרת כלי התקשורת הנפלא הזה לנפנוף המניפולאטורים ולקידום מטרה נכונה, התוצאות נפלאות.
שנהייה בריאים
מיקי
יוהוווו! לא רק את המקום הראשון! גם את המקום השלישי (crossfit) חמישי (vitamin D) ושמיני (ןintermittent fasting)
אפרופו, אני שמה לב בזמן האחרון כשאנחנו מספרים לאנשים (בעדינות) שאנו אוכלים פלאו, כבר לא מסתכלים עלינו בעיני עגל מזוגגות. מתחיל להיות לאנשים מושג מה זה וככל שהם שומעים על זה יותר הם יותר סקרנים ופתוחים לשמוע. אני עדיין צריכה לעצור בעצמי שלא להשמע כמו אוונג'ליסטית פסיכית כי כמו שאתה אומר יש גבול לכמות האינפורמציה ההפוכה לכל מה שסיפרו להם שאנשים יכולים להכיל בבת אחת עד שהעיניים שלהם שוב מתחילות להזדגג.
לא פייר לא משאירים מקומות לאחרים…השוק של הבשר המועשב הולך ונבנה במהירות.
אחד הקטעים המצחיקים בתגובות האנשים למשמע ההצהרה "בלי גלוטן" הן רחמים… הנה עוד חולת צליאק… ואז כשאני מסבירה, תמיד עם חיוך שאני לא חולה ושגלוטן, למיטב ידעתי, רע לכולם, או אז משתנה המבט. מ: הנה עוד פסיכית להי, ל: אולי היא בכל זאת לא ממש מפגרת… אותי זה משעשע. שאכן נהיה בריאים!
כמובן שאני אשמח אם תזונה שפויה ומדעית תהפוך להיות נורמטיבית ומובילה. אבל אני מרגיש צורך להזכיר לכם (גם דעאל חוגג כבר את נצחון הקדמונים על בני החושך השמנמנים) שיש אופציה שניה שבה פלאו הוא עוד אחד מעשרות טרנדים באים והולכים בתחום הדיאטה והתזונה. גם לאטקינס ולזון ולפלאו של קורדיין ולכרוב ולסאות' ביץ ולאלף טרנדים אחרים היו 15 דקות של תהילה.
אפשר לקוות שזה שינוי משמעותי יותר אבל כרגע אני לא חושב שאפשר לקבוע את זה. אמשח להתבדות.
יש שוני בין הדיאטות שהזכרת ובין פליאו. פליאו היא יותר שלילת מזונות שגורמים נזק אמיתי מאשר "דיאטה". אטקינס דיבר על הרזיה וכך גם זון. כאן העקרון חשוב יותר מהפרטים שאגב נמצאים בחלקם תחת שינוי מתמשך בתהליך של ניסוי וטעייה. פחמימות בטוחות? אומגה 3? בשר כזה או אחר? אין כאן דוגמה. במקום זאת יש עקרון שעובד לא רע בגדול ומטרתו בריאות ולאו דווקא רק ירידה במשקל. מקווה שהשוני הזה יתבא בחוסן הפליאו לאורך זמן. נחייה (פליאו) ונראה.
שלום מיקי וכולם,
רק לאחרונה נחשפתי לרעיון הפליאו ואני מתלבטת מה לעשות. אני פיזיקאית בהכשרתי, והרעיון של התאמה לאבולוציה "מצלצל נכון".
מצד שני לא לגמרי הגיוני שהמין האנושי הנבון, היה מתמיד במשך עשרת אלפים שנה בגידול דגנים אם זה לא היה לו טוב. מה ההסבר של אנשי ה"פלאו" לכך שהאנושות בחרה לגדל דגנים וקטניות ולצרוך אותם בהרבה מאוד חברות בכל רחבי העולם? אני חושבת שרבים מאיתנו כן מתאימים לאכילת דגנים, הרי באזור המזרח התיכון כבר יש דורות על גבי דורות שצורכים את הדגנים ובקרב אוכלוסיה לא ממש ענקית, שלא כוללת את כל האנושות אלא רק את אנשי הסהר הפורה, יכולה בהחלט להיות כבר הסתגלות גנטית לצריכת דגנים. יש הרבה תרבויות שבהן נפוצה המג'דרה כשילוב חלבונים שמחליף בשר וכו'. אשמח לתשובה.
עוד שאלה היא איך מסבירים את הגרפים הדי משכנעים שמוצגים בספר מחקר סין על הקשר החיובי הבולט בין תמותה מסרטן שד במדינות שונות, לבין צריכה של שומן מן החי, למשל. ועוד כמה מהגרפים היותר משכנעים שם. (לא הסטטיסטיקות העמומות והמופרכות של מחקר סין עצמו).
דרך אגב, אני רוצה לספר איך הגעתי אליכם, בדרך של הפוך על הפוך: אח שלי קרא את מחקר סין ומאוד התרשם, קראתי את הספר בהרבה סקפטיות וחיפשתי ביקורת עליו אז קראתי על מחקר סין בויקיפדיה ומשם הגעתי אליך. אני גם רואה שיש התארגנות של הכנסת קישורים על פליאו לכל המאמרים במדור התזונה של YNET ואני חושבת שזו דרך נהדרת להביא אנשים להתעניין, אז יישר כוח.
שבת שלום
שלום מתלבטת
מציע שתיראי את ההרצאה הבסיסית שלי. תראי שהדגנים ובמיוחד החיטה הם לא מה שהיה פעם. בנוסף כל החברות המסורתיות בילו זמן רב בהכנת דגנים וקיטניות לצריכה בצורה של הנבטה והתססה למשל כדי לנטרל רעלים בצמח. אנחנו לא עושים זאת. יש לי פוסט על הבעייתיות של מחקרים תצפיתיים שמזהים קשרים. הסתמכות זו היא לדעתי זו הצרה הגדולה ביותר של הבריאות במאה האחרונה. קשר בין שני משתנים לא מוכיח סיבתיות וזה לא סתם משפט זה מקור לטעויות פטאליות. יש טיעון אחד נגד אלה ששוללים חלבון מן החי שבשבילי הוא מספיק – אין חברה מסורתית או היסטורית אחת שנמנעה מחלבון מן החי. זה אנטי אבולוציוני לחשוב שתזונה כזו היא יותר בריאה מתזונה שהחזיקה אותנו יותר מ 2 מיליון שנה. ככל שיש לך זמן עלעלי בפוסטים פה. בכל מקרה מה הבעיה לנסות את התזונה במשך חודש ולראות? אין ממש התארגנות להגיב ב YNET אבל יש יותר ויותר אנשים חושבים שמצטרפים לקהילה וכך יותר מגיבים. אם יש לך שאלות יותר ספציפיות כנסי ל Paleo Isreal בפייסבוק. יום טוב
לחלק הראשון של תהייתך יש תשובה מצויינת בספר "קיצור תולדות האנושות" של יובל נח הררי. ספר מומלץ בלי קשר לפליאו אבל נותן יופי של רוח גבית לעניין.
תודה על התגובה,
את ההרצאה שלך כבר ראיתי.
ברור לי לחלוטין שחלבון מן החי הוא טוב לבריאותנו. קצת קשה לי לעכל, לאחר חינוך מילדות (גדלנו בבית לפי ספרי התזונה של אדל דייויס, אם אתה מכיר), ששומן מן החי הוא בסדר. ייקח לי זמן להתרגל לרעיון. אני בהחלט שוקלת לנסות.
יום טוב גם לך.