סודו של הרץ למרחקים ארוכים

מזה זמן אני תוהה האם יש אירוע או אדם שפירסומם יביאו לשינוי מהיר והמוני בתפיסתו של השומן מ"אם כל חטאת" למקומו הראוי כמזון האלים.

ובכן בזמן האחרון מסתמן מועמד מעניין לתפקיד – ריצות ארוכות. סיפורי הצלחה של רצים ושל טריאתלוניסטים הניזונים בעיקר משומן צצים ברשת כפיטריות אחר הגשם. בספורט כל כך תחרותי אי אפשר להשאיר יתרון כל שהוא כשהוא בלתי מנוצל  לכן אני די בטוח שככל שמתפרסמים יותר אלופים המקיימים דיאטה עתירת שומן ימי חגיגות הפסטה לפני המירוץ ספורים ביותר וצפוי מעבר המוני של אתלטים למשתים של שומן לפני תחרויות.

ספורט תחרותי הוא כבר מזמן עניין מדעי ואתלטים מצטיינים שומרים על קשר הדוק עם מדענים. אחד המדענים המובילים בתחום הריצות הוא פרופסור טים נואקס (Tim Noakes). ספרו The lore of running שנכתב בסוף שנות ה-70 עדיין נמכר באמזון והוא נחשב כתנ"ך של הרצים. הספר כמובן מקדש את הפחמימות כמזון החיוני לרצים התחרותיים. באחרונה עבר נואקס באופן אישי לדיאטת פליאו דלת פחמימות (לא כל פליאו חייב להיות דל פחמימות) בעקבות איבחון של סכרת והוא עובר תהליך מדהים של שינוי דעה מוחלט בכל הקשור לתזונה האידיאלית לאתלטים. מה שמעניין בתהליך זה שהוא משחזר עדויות שבעצם היו  בידיו מזה שנים לעליונות של השומן על פחמימות כדלק לרצים אך משום מה לא גרמו לו אז לבדוק מחדש את דעתו. הנה תרגום של מספר קטעים מראיון שנערך איתו בסוף 2011:

"Paula Newby Frazer באה לפגוש אותי בקייפטאון. פאולה התחילה להשתתף באיש הברזל בשנות ה-80 ועזרתי לה די הרבה. היא אמרה לי: "אתה היית ההשראה הגדולה ביותר בשבילי בקריירה שלי". פאולה הייתה אשת הברזל המצליחה ביותר בכל הזמנים. היא זכתה באליפות איש הברזל שמונה פעמים וזכתה ב 28 מירוצי איש ברזל. היא דורגה כטריאתלט של האלף. היא אמרה לי: "טים, אכלתי דיאטת פליאו בשנות ה-80 " והיא אמרה: "אתה הסכמת ואתה קידמת את זה וכמובן שאני לא זוכר את זה כי כתבתי את ההיפך בספר שלי ומה שקרה הוא שהיא כתבה לי ושאלה: "איך אני מתאימה את עצמי לצריכת שומן והאם זה או. קיי. להיות מותאמת לצריכת שומן (fat adapted)?" ואני עניתי שכמובן Phinney ו Jeff Volek עשו את המחקרים וכל מה שאת צריכה לעשות הוא לצרוך יותר שומן אך לא אמרתי שהיא צריכה להוריד פחמימות כי לא הבנתי זאת בזמנו…אבל היא הורידה פחמימות והיא אמרה לי שהיא זכתה בכל אותם מירוצים כשהיא על שומן ומעולם לא צרכה פחמימות בזמן המירוץ…ואז היא אמרה לי ש Mark Allen עשה את אותו הדבר והוא היה הטריאתלט הגדול ביותר של אותו דור והוא היה מאומן על ידי Phil Mafftone ופיל כתב בספר שלו על התאמה לצריכת שומן ועל הורדת פחמימות כך ששני האתלטים הגדולים ביותר של הטריאתלון בכל הזמנים קיימו דיאטה של חלבונים ושומן ומעט פחמימות."

בסוף הראיון הוא מספר על הרצאות שהוא נותן ועל Bruce Fordyce, אגדת מרתון בדרום אפריקה (ראה ויקיפדיה) שניצח 9 מירוצי מרתון ארוכים במיוחד בשנות ה-80 ותחילת ה-90 ומאז נעלם. Bruce ניגש אליו ולאחר ההרצאה וסיפר לו שלפני שנה וחצי הוא שמע על הרעיונות החדשים שלו ובתחילה הוריד סוכר אחר כך פחמימות. הוא ירד מ-72 ק"ג ל-55 ק"ג והריצה חזרה אליו ועתה הוא רץ 5 קילומטר ב-18 דקות והוא בן 56.

הסיפור האחרון של טים בראיון הוא המדהים מכולם. Oscar Chalupsky היה אגדה בחייו (ראה תמונה למעלה). הוא זכה 10 פעמים במירוץ הקיאקים הארוך בעולם, 52 ק"מ בין איי הוואיי הנחשב כאליפות העולם בקיאקי ים. לאחר שלא ניצח במירוץ במשך 7 שנים הוא בא אל טים ליעוץ. מספר טים: "אמרתי לו: הגיע הזמן שתוריד במשקל אוסקר, אתה חייב לעבור לדיאטת עתירת שומן ודלת פחמימות. הוא כבר חשב על כך כי אנשים אחרים אמרו לו שהוא צריך לעשות זאת. אך כעת הוא התחייב. במשך שלושה חודשים הוא לא אכל פחמימות ודבק בדיאטה. לפני שלושה שבועות הוא ניגש למירוץ כשהוא בן 49 ווהתחרה נגד אלופים אולימפיים בהווה, אוסטרלים צעירים, הוא ניצח את כולם! (הנה כתבה). הוא נהיה אלוף העולם המבוגר ביותר בספורט הזה במירוץ שלוקח 3.5 שעות והבחור הזה לא צרך פחמימות במשך שלושה חודשים. לכן כשאנשים באים אלי ואומרים לי שאי אפשר להשלים מרתון בלי פחמימות אני אומר להם שישכחו מזה. אני מאמין שבמיוחד כשאתה מוסיף שנים אתה פחות ופחות מסוגל לעבד פחמימות".

הנה תמונה של צ'לופסקי. הוא הקדים את מתחרהו הראשי, אלוף השנה שעברה ב-18 שניות.

עד כאן מהראיון עם טים נואקס. יש בו עוד כמה וכמה סיפורים. אם האנגלית שלכם סבירה כדאי להאזין לכולו.

המחקר המדעי בתזונה עתירת שומן אצל אתלטים החל בשנות ה-80 אך הוא תופס תאוצה היום. החוקרים עדיין זהירים ובודקים רק צריכת שומן ממש לפני הפעילות. למרות שבתנאים של דיאטה רגילה הגוף עדיין לא מותאם לעיבוד מוגבר של אנרגיה משומן התוצאות לא מאכזבות ונרשמים ביצועים יותר טובים בהשוואה למסיבות הפסטה המסורתיות.

לפני מספר ימים החלו שני החוקרים הותיקים בתחום Phiney ו Volek מחקר שיעשה על 25 משתתפים באחד המירוצים הקשים ביותר בעולם ה  Western States 100 mile Endurance Run . בראיון מספר פיני שהמנצח Tim Olson מקיים דיאטה דלת פחמימות. טים ניצח כבר במירוץ אחר ב-100 מייל כך שנצחונו על דיאטה ללא פחמימות אינו הפתעה. הוא הצהיר לפני המירוץ על רצונו לנצח והצטרף מיד לקבוצת החוד. במייל ה-65 הוא כבר הוביל ב-5 דקות במייל ה-85 הוא פתח פער נוסף אך מה שהפתיע את פיני (ואת מתחריו של אולסון) הוא שב-15 המיילים האחרונים הוא הגדיל את הפער ל-15 דקות. לאחר שרץ מרחק המקביל ל-3 מרתונים עוד היה לו כוח להאיץ במיילים האחרונים.

ולסיום הפינה האישית. בתקופה בה עברתי לתזונה עתירת שומן נהגתי לדווש בכבישי אזור בית שמש ובעליותיו (נס הרים וכו') כל שבת. זמן קצר לאחר המעבר הפסקתי כמעט לחוש את אותה עייפות עמוקה שהייתי רגיל לחוש בקילומטרים האחרונים מתוך המאה שהייתי בדרך כלל עושה. בדרך כלל רכבתי לבד כך שלא היה לי למי להשוות אך סובייקטיבית לגמרי התחלתי להרגיש כמו סופר מן. לימים הפסקתי את הדיווש בסופי שבוע מסיבות שונות, בין היתר כי אין לי נתונים פיזיולוגיים טובים במיוחד לסיבולת לב ריאה ולבלות שעות בדופק של 140-155 לא נראה לי בריא במיוחד.

ועוד נקודה, אין כאן כוונה להמליץ לכל אחד לעבור לדיאטה עתירת שומן ודלת פחמימות (קטוגנית). למרות שיש כאלה הממליצים על הדיאטה כדיאטה סטנדרטית ליום יום (חפשו את Dr. Rosedale) לפי מיטב ידיעתי אין קבוצות לקטים ציידים שניזונו כך חוץ מהאסקימוסים. המעבר צריך להעשות בצורה מושכלת. דיאטניות יודעות מה זו דיאטה קטוגנית כי משתמשים בה אצל חולי אפילפסיה (אגב, היא משפרת ביצועים של כל מוח). לחפצים בהנחיות בקשר לתוספים וכו' יש ספר בעברית שנקרא "חלבון המזון הנכון" של מייקל יידס ובאנגלית יש ספר חדש של Phinney and Volek שנקרא The Art and Science of Low Carbohydrate Preformeance

הנה תמונה של טים אולסון. שימו לב שאין לו את המראה ה"שדוף" האופייני לרצי ריצות ארוכות.

שנהייה בריאים

מיקי

פורסם בקטגוריה כללי. אפשר להגיע לכאן עם קישור ישיר.

45 תגובות בנושא סודו של הרץ למרחקים ארוכים

  1. מאת איתן לרנר‏:

    מעניין יהיה לבדוק אצל הטריאתלונים האלה מה עושה להם המעבר בין דיאטה עתירת שומנים ודלת פחמימות לפני תחרות לדיאטה הרגילה שלהם שמן הסתם כוללת פחמימות רבות יותר. מניסיון שלי המעברים עם השנים בתקופות של משבר (ויש כאלה לכל מי שאני מכיר שחי על עתירת שומן ודלת פחמימות) לפחמימות וחזרה גרמו לי לאלרגיות ורגישויות למזון כגון ביצים ואיני משוכנע שלא נוצרות בעיות בריאותיות נוספות כתוצאה מהמעברים.
    ספר מומלץ בנושא שסוקר את המאבק בין הממסד ותפיסת הפחמימות בראש הפירמידה לבין עתירי השומן ודלי הפחמימות לאורך היסטורית התזוה המדעית – Good calories , bad calories של טאוב גרי .

  2. מאת אלעד‏:

    מיקי.נראה קצת בעייתי לצרוך שומן לפני אימון בשל זה שהוא מתפרק לאט ואז מרגישים אי נוחות בקיבה להבדיל מפחמימה פשוטה כמו תמר או בננה שהיא מתפרקת מהר בעלת אינדקס גליקמי גבוה,וכנל גם תוך כדי המרתון או כל אימון שנמשך מעל שעה,רוכבי אופניים מצויידים בדרך כלל בפירות יבשים ולא באוגוזים .בגלל אותה סיבה שהם מתפרקים מהר,איך רוכב יכול לעכל משהו שומני?,זה מתפרק מאוד לאט ושוהה בקיבה יותר זמן מאשר פחמימה,אז מה הם אכלו תוך כדי התחרות?או שהם לא אכלו ואז התחיל להיות פירוק שריר?מה שקורה לאחר שעה של עבודה אירובית ללא אספקת פחמימה זמינה

    • מאת מיקי בן דור‏:

      אלעד
      איך אומרים? גם פאקט זה עובדה. החברה' האלה לא מתמלאים בפחמימות. עד כמה שאני מבין רוב הפעילות פה היא אירובית. ניצול שומן על ידי הגוף גורם לשיחרור סוכר. השומן מאוחסן כטריגליצרידים וכאשר צורכים אותו משתחרר גליצרול שזה סוכר. בכלל, חשוב לדעת שכושר גופני טוב הוא בעצם העלאת הסף שבו הפעילות היא אירובית. אדם בלי כושר מגיע לפעילות אנארובית שחייבת לצרוך סוכר בדפקים יותר נמוכים. הרגלת הגוף לניצול שומן הוא בעצם כמו רכישת כושר גופני. בנוסף, יש לנו מאגרי גליקוגן של כ 2000 קלוריות ואם מנצלים בעיקר שומן כנראה שהם, יחד עם הגליצרול מספיקים. תקרא ותשמע את הראיונות במלואם.

    • מאת מיקי בן דור‏:

      אלעד עוד משהו – כשאוכלים פחמימות באמצע הפעילות מעלים אינסולין. אינסולין מונע משומן לצאת מתאי השומן כך שאתה מבזבז גליקוגן שלא לצורך.

  3. מאת מיקי בן דור‏:

    הנה ראיון עם רופא שמקיים דיאטה כזו בעצמו
    http://www.dietdoctor.com/very-low-carb-performance-with-peter-attia

  4. מאת אלעד‏:

    מה היית ממליץ לאכול במהלך פעילות גופנית?מעל שעה?שמנת או אגוזים יתעכלו מאוד לאט לעניות דעתי.ומה היית ממליץ אחרי פעילות גופנית?ממה שאניניודע דווקא אחרי אימון צריך מזון בעל אינקס גליקמי גבוה כמו חלב פירות כמו מלון ואורז לבן.מה דעתך?ואשמח אם תיתן תפריטהיומי שלך לדוגמא

  5. מאת איתן לרנר‏:

    אלעד, מניסיון ארוך שנים בתזונה ניאנרטינית (כמו הספר ניאנדרטין) כשאר אני חי בעיקר על שומן וחלבונים האוכל מתעכל מהר להפליא ואין לא את ההכבדה על הקיבה ולא את הערפול שחשים כשצורכים פחמימות. צריכת הפחמימות גורמת לכך שהשומן נצבר בתאים .אגב בננה ואגוזים נשמע פנטסטי לאנרגיה ושומנים גם יחד

  6. מאת איתן לרנר‏:

    מיקי

    אשמח אם תתייחס לנושא שהעליתי בתגובתי הראשונה ובכלל אם מי מהקוראים מכיר משהו דומה מנסיון יבורך

    איתן

    • מאת מיקי בן דור‏:

      איתן
      לא ברור לי לאיזה נושא להתייחס. לאלרגיות? אין לי ניסיון. אני לא מטפל באנשים.

  7. מאת מיקי בן דור‏:

    אלעד
    אני מעדיף שהפרטים יבואו מספר מסודר כמו זה של פיני וולק. אני עצמי לא מבצע פעילות אירובית ארוכת טווח.

  8. מאת רחל‏:

    אני לא ממש הבנתי גם: מה אמורים לפי הדיאטה שאתה ממליץ עליה לאכול אחרי שעה של פעילות גופנית, כמו הליכה למשל? אם הולכים שעה וחצי, ואם מפסיקים אחרי שעה?

    • מאת מיקי בן דור‏:

      לפני אחרי ובזמן אוכלים שומן! לא צריך פחמימות. אפשר לאכול חלבון במקום. הגוף יכול לקחת סוכר על ידי הפיכת חלק מהחלבון שאנחנו צורכים לסוכר. אגב אני לא מטפל או ממליץ כלום רק מביא דברים בשם אומרם. מי שרציני צריך לקנות את הספר המומלץ. יש שם את כל התשובות אני מניח כי אלה אנשים רציניים. לא קראתי את הספר בעצמי כי אני לא אתלט.

  9. מאת זיו‏:

    כמה דברים לאלעד ולכל המעוניין
    כאחד שמתאמן יותר מעשור גם אירובי וגן אנארובי אין סיבה בעולם שאימון כח יעבור את הארבעים דקות וגם זו הגזמה פראית לגבי ריצה לצורך העניין , אם אתה לא לפניי תחרות או מרתון שעה זה הרבה מדיי ולא מבין את הצורך ואם יש כזה אז בזהירות
    לגביי צמא מה לאכול תוך כדי אז כלום קצת מיים אם אתה ממש זקוק.
    העניין הוא שאם אתה על פלאו ומתאמן הרבה אז הגוף שלך עובד מדוייק יותר והניצולת אנרגיה חיונית יותר .
    לבקש תפריט זה רעיון רע , תבנה לך אחד משלך כי רץ של אולטרה מרתון יאכל תפריט של יותר בטטות ורץ של 5 יסתפק ב3 גזרים ובודיבילדר שחי פלאו יעמיס קצת יותר בחלבון וכן הלאה כל אחד משקלו מטרותיו וצרכיו .
    מה שבטוח שלספורטאים פליאו עושה פלאים

    ואגב לורן קורדן כתב ספר מצוין פלאו למתאמני אינודרנס
    קישור לתקציר הספר
    http://www.trainingbible.com/pdf/Paleo_for_Athletes_Cliff_Notes.pdf
    בהצלחה

    זיו לנצנר

    • מאת יריב כרמלי‏:

      הי זיו,

      קראתי ספר של קורדיין על תזונת פליאו לאתלטים – יש לי אותו בבית.
      הספר – The paleo diet for athletes – נכתב עם ג'ואל פריאל, מבכירי מאמני הטריאתלון בעולם.
      הספר נכתב די מזמן (2005). עקרונית, הגישה לגבי התזונה לאתלטים מאד זהירה ושמרנית. קורדיין, לעניות דעתי בהשפעת פריאל, עושה חיבור ישיר בין אורך/כמות הפעילות האירובית לבין צריכת פחמימות.
      כאתלט סיבולת שמאד מאמין בפליאו אני מבין מאד את הגישה הזאת, קשה מאד "להשתחרר" מהקשר בין צריכת פחמימות לבין פעילות אירובית ארוכה גם כאשר השפעת התזונה ניכרת על יכולת הגוף להשתמש בשומן כמקור אנרגיה (מיקי מגדיר יכולת זאת כרכישת כושר גופני – דר' פיל מאפטון הגדיר זאת באותו אופן כבר לפני שנים….).
      אני כנראה אצטרך לעשות נסוי על עצמי…..
      דבר נוסף….בספר, קורדיין מעודד משום מה תזונת פליאו דלה בשומן (בכל מקום שמדבר על בשר כותב lean meats )

      יריב

      • מאת מיקי בן דור‏:

        יריב
        קורדן בעצמו שינה דעתו לגבי שומן והיום הוא רק מודאג משומן של חיות שלא ניזונו על עשב. הספר שלו מיושן.

      • מאת זיו‏:

        על חלבון ושומן נטו עבר יופי ממליץ בחום

  10. מאת זיו‏:

    היי יריב מאז התגובה לאלעד עברו הרבה קילומטרז על המינימוס
    וספרתי גם למיקי עשיתי על עצמי ניסוי כרגע על מרחק של 10K

  11. מאת זיו‏:

    על שומן וחלבון נטו עבר מצויין ממליץ בחום

  12. מאת אסף‏:

    אם מדברים על ריצה ראוי להזכיר את גדול הרצים לריצות קצרות, ואחד מגדולי האתלטים עלי אדמות הלא הוא קארל לואיס – שאת השיאים הכי גדולים של הקריירה שלו השיג כשהוא על דיאטה טבעונית
    http://www.youtube.com/watch?v=29o3XSaWvNE

    הדיון על רצים למרחקים ארוכים לא יהיה שלם בלי להכיר את ריץ רול
    http://www.richroll.com/bio/
    האולטרה איש ברזל הטבעוני (אחד מבין שני אנשים בעולם שצלח את אתגר האולטרה – 5 תחרויות איש הברזל בשבוע ימים!)
    (שכמובן שלא חי על תזונה עתירת שומן)

    ואת טים ואן הורדן – הרץ הטבעונאי (אוכל צמחי נא בלבד) וכאן אפשר לראות את התוצאות שלו
    http://runningraw.com/results.html

    שני סופר אתלטים האלה הם מעל גיל 45!

    • מאת מיקי בן דור‏:

      אסף
      שמח לשמוע על הטבעונים הרצים. הבעיה בטבעונות היא שאין בה שום דבר טבעי. היא לא קיימת בשום חברה אנושית שחיה אי פעם בטבע והמאכלים שאוכלים בה לעולם לא חיו בצורתם הנוכחית בטבע. לדעתי היא מסוכנת לבריאות לטווח ארוך. קרא את The Vegetarian Myth ואני די בטוח שתרד מהטעות הזו.

      • מאת אסף‏:

        אם הבעיה בטבעונות זה שאין בה שום דבר טבעי המצב מצוין!

        אני בטוח שלא חשבת עד הסוף כשכתבת את התגובה הזו…

        מה בדיוק טבעי בעולם של היום? המשקפיים שעוזרות לך לראות? המחשב שבו אתה משתמש כדי לתקשר? השומן של בעלי החיים שגודולו על מזון לא טבעי להם (תירס במקום עשב) או השינויים שבעלי החיים האלה עברו מאז היו "טבעיים" ועד היום?
        האופניים שעליהם אתה רוכב אולי טבעיים? או המכונית?

        יש לך איזה שהיא הנחה שמה שלא טבעי הוא לא טוב ומה שטבעי הוא טוב? (אני מריח את הכשל הטבעי? ממך?)

        אתה יודע בתקופת הפליאו גם לא היו ניתוחי קטרקט, אפנדציטיס, או ניתוח קיסרי. שלושתם מצילים היום אנשים אם מעוורון ואם ממוות
        לפי מה שאתה אומר הם לא טבעיים ולכן מסוכנים?

        אז מה אם טבעונות לא היתה מעולם בטבע, גם התזונה שלך לא היתה מעולם בטבע ואתה עדיין מאמין שהיא דבר טוב באופן תמוה בגלל שחישובים תאורטים מסוימים הראו שאולי כמה עשרות אלפי פרטים מבין האבות קדומים של ההומו סאפיינס אכלו יותר בשר
        אבל כל עשרות אלפי המחקרים שמראים ששומן הורג את האדם היום לא משפיעים עליך בכלל

        והכי מגוחך להגיד אל מול כל האנשים הטבעונים הבריאים והמחקרים ואנשי המדע שטוענים שזה בריא שיש איזה ספר אחד פסאודו מדעי מאיזה פסאודו צמחוני לשעבר שישכנע אותי שזה מסוכן
        קארל לואיס אכן במצב מאוד מסוכן…

        טוב העיקר שנהיה בריאים (סליחה, טבעיים)!

      • מאת מיקי בן דור‏:

        אסף
        אבולוציה היא המדריך שלי לתזונה. הטבעונות היא אנטי אבולוציונית. מעולם לא חיינו על תזונה כזו. זה כל כך פשוט. אתה רוצה לא להרוג חיות (כאילו שבגידול חיטה וחקלאות לא נהרגות חיות ומושמדים מינים שלמים) זה בסדר אבל מדוע שבמקרה היא תהיה גם תזונה בריאה? חקלאות זה לא טבעי וכך גם טבעונות. בשר הוא בינתיים הכי קרוב לבשר טבעי. ככה וזה ושום בורות מהסוג שאתם נוטים להפגין לא תשנה זאת.

      • מאת דן‏:

        מיקי – ישנם עשרות מליונים בדרום הודו שחיים בדיאטה טיבעונית(מסיבות דתיות) מזה מאות שנים. המצב אצלם לא יותר טוב או יותר רע משל יתר ההודים. אסף, אתה שטוף מוח – אין מחקרים שמראים ששומן הורג, פשוט אין כאלו – זה מיתוס. (אני מדבר על מחקרים ניסויים, ולא על תאוריות כאלו ואחרות). ההשמנה הי זו שהורגת, אבל ההשמנה מגיעה בעיקר מצריכה עודפת של פחמימות.
        לגבי הטיבעונות, שניכים צודקים – כדי להגיע לבריאות בדיאטה טיבעונית, צריך לאזן בקפידה צריכה של הרבה מאוד מוצרים מסוגים שונים, חלקם אקזוטיים למדי (אצות למשל). רוב הטבעונים לא מסוגלים לבצע איזון זה, ותוך מספר שנים מגיעים למצבי מחסור תזונתיים. דר' גבריאל קאזאנס – שהוא גורו של טבעונות ו"מזון חי", המליץ לאחרונה לטבעונים לצרוך כ6% מזון מהחי כפתרון פשוט לבעיית החוסרים התזונתיים.

      • מאת מיקי בן דור‏:

        דן
        הנה ציטוט מאתר שדן בתופעה של שיא במחלות לב בדרום הודו – אותו חלק צמחני של האוכלוסיה ההודית
        "Demographic data indicate that the heart disease rate among Indians / South Asians is double that of the national averages of the western world
        והנה עוד אחד:
        Public health estimates indicate that India accounts for approximately 60% of the world’s heart disease burden (1), despite having less than 20% of the world’s population.
        הנה הלינק הכולל הפניה למאמרים מדעיים המשמשים בסיס לקביעות הנ"ל http://indianheartfoundation.org/?page_id=37

      • מאת מיקי בן דור‏:

        Data from the Registrar General of India reported greater age-adjusted cardiovascular mortality in southern and eastern states of the country
        http://www.wjgnet.com/1949-8462/full/v4/i4/112.htm
        הציטוט מתוך מאמר מדעי מאפריל השנה בכתב העת World Journal of Cardiology. שם המאמר: Regional variations in cardiovascular risk factors in India: India heart watch

  13. מאת מיקי בן דור‏:

    אסף
    חיפשתי חומר על קרל לואיס והנה מה שמצאתי. הבחור התחיל להתדרדר בהשגיו שנה לאחר שהתחיל להיות טבעוני. פרטים כאן http://www.bulletproofexec.com/carl-lewis-vegan/ סביר להניח שיתר החברים גם יהיו בצרות אלא אם כן יאכלו הרבה שמן קוקוס ויקחו ויטמינים מלוא החופן ויהנדסו לגמרי את מגוון החלבונים כדי שייחקה חלבונים בבשר וכן הלאה וכן הלאה…

    • מאת אסף‏:

      להאמעןאספקה אמין בפליאו והטבעי זה סוג אחד של בורות
      אבל לא לדעת כלום על תזונה במעמדך זה גובל בחוסר אחריות
      אתה באמת לא יודע כלום על חלבון ועל צרכי הגוף שלנו?
      לחקות ולהנדס חלבונים מהחי? אתה אומר את זה רק כדי להפחיד את הקוראים שלך כי אין שום סיכוי שאתה לא יודע את העובדות. בכל זאת חקרת את העניין באמת לא?
      הגוף שלנו מפרק את החלבון מהחי לחומצות האמינו שלו ובונה אותו שוב מחדש כך שאין שום משמעות בכלל לצורה שבה מגיעות החומצות אמינו לגוף. אולי אפילו ההפך, יש טענות שהפירוק גוזל אנרגיה וגורם לאבוד חלק מהערכים של החלבון ומכאן ההסבר למה מרגישים כבדות בסוף ארוחת בשר
      חלבון מהחי גם חומצי מדי לגוף שלנו אבל מילא.
      החיקוי היחיד שיש הוא לטעמים של הבשר בגלל שזו התמכרות עתיקת יומין מי כמוך יודע
      ויש אנשים שמאוד רוצים להגמל ממנה אבל מתקשים
      ולגבי ויטמינים, יש ויטמינים בבשר שלא קיימים במזון צמחי??? יש מזון יותר עשיר בוויטמינים מפירות?
      טבעונים בריאים של עשרות שנים מהווים עדות מוצקה לאמת שמאחורי טבעונות…
      ולגבי קארל לואיס – המאמר שהבאת מעוד טבעוני מאוכזב הוא קשקוש
      השיא של הקריירה של לואיס החל בשנה אחרי שהוא עבר לטבעונות והוא משך את הקריירה שלו לגיל מאוד מבוגר תוך קצירת מדליות זהב פעם אחרי פעם תוך היותו טבעוני (וגם כל הצוות שלו)
      אגב מה יש לך להגיד על שני הספורטאים האחרים??

      • מאת מיקי בן דור‏:

        אסף
        עם "ידע" כמו שלך לא נגיע רחוק. יש 9 חומצות אמינו חיוניות שנמצאות בצומח בחלבונים שונים בצמחים שונים לכן צמחונים צריכים להיות מאוד מחושבים בהרכב המקורות הצמחיים מהם לקוחים אותם חומצות האמינו. בבשר אפשר למצוא את כולם ואין צורך לעשות חישובים. רק עובדה זו לבדה מצביעה על כך שבשר הוא המזון הכי טבעי לנו. הדיבורים על "התמכרות" לבשר הם ממש קישקוש. במשך שני מיליון שנה היה בשר מזוננו העיקרי. המשיכה לבשר עזרה לאבותינו לשרוד. מי שאז, לפני היות החקלאות, לא נמשך לבשר פשוט מת כי לא היה אפשר להסתמך על המזון הצמחי, שהיה מלא סיבים, בלבד. יש ויטמינים שנמצאים בבשר בלבד – ויטמין B12 למשל וכן ויטמין D ועוד ויטמין A ואל תשכח את וֹיטמין K2. אני מציע לך להשוות את הויטמינים והמינרלים בכבד פרה לאיזה צמח שתבחר. אם אתה צמחוני התוצאות יהיו מפחידות. אין לי חשק וזמן לבדוק את הספורטאים שהבאת. מספיק לי קרל לואיס בשביל לראות שזה פרופגנדה טיבעונית.

      • מאת אסף‏:

        יש 9 חומצות אמינו חיוניות ואתה ניזון ממיתוסים
        כולן אחת לאחת נמצאות כמעט בהכל! אפילו באורז יש את כולן, הן פשוט נמצאות בכמויות שונות בכל מזון (באורז חומצת האמינו ליזין נמאצ בכמות קטנה מאחרות, בשעועית ליזין בכמות גדולה אבל מתיונין בכמות קטנה)
        כלומר תאכל מספיק אורז תקבל גם את כל מה שאתה צריך (ולראיה יש אנשים בעולם שחיים ככה, סובלים ממחסור בויטמינים אבל לא ממחסור בחלבון)
        יתרה מזה, המיתוס המפורסם שצריך לאכול את כולן בבת אחת הופרך עוד בשנות השישים! (של המאה העשרים) ועד היום אנשים ממשיכים לזחור עליו ולהגיד לשלב פחממות וחלבונים כמו מנטרה, אתה כנראה יודע את האמת הזו, לא יתכן שאתה קורא כל כך סלקטיבי של מידע, אתה פשוט בוחר להעלים אותו מקוראיך…

        יותר מזה, העובדה שחומצות האמינו מתחלקות בצורה לא סימטרית בין הצמחים השונים מעידה על כך שעדיף לנו לגוון את מזונותינו ולאכול מכל הסוגים של הצמחים (בניגוד לטורפים שאוכלים תמיד מזון מסוג אחד – בשר)
        ואכן כולנו יודעים על חשיבות הגיוון של ירקות ופירות ומקורות המזון שלנו – מי שמגוון מרוויח יותר ויטמינים ומינרלים ומונע מעצמו הרעלות או תלות במקור מזון אחד

        ויטמין B12 לא נמצא בבשר, הוא מיוצר על ידי חיידקי מעיים, לא תשטוף ידיים אחרי אוכל, או תגדל את הירקות שלך ליד האזור שהשבט מחרבן בו ותקבל B12 בשפע (יש ניסוי שנעשה בו האכילו אנשים בצואה מטוהרת של עצמם וגילו שהם קיבלו B12 מזה)

        ויטמין D לא מגיע מבשר, הוא מיוצר בגוף בתהליך שבו נחשפים לשמש, אם אתה לא לוקח תוסף אגב יש לך סיכוי של 90% להיות בחסר (סטטיסטיקה כללית של משרד הבריאות) פשוט כי כולנו לא נמצאים יותר בשמש כמו אבותיך הציידים לקטים שאתה כה מעריץ

        ויטמין K-2 מיוצר גם הוא בגוף (עוד עדות ליכולותינו לחיות מתזונה צמחית בלבד)

        אף אחד מאיתנו לא צד היום, ואני גם די בטוח שאף אחד כולל לא אתה לא ניזון מבשר שאכל עשב, אלא בעיקר תירס וסויה, גם אף אחד מאיתנו לא אוכל בשר בשביל שהמח שלו ימשיך להתפתח אבולוציונית, אולי בשביל להבטיח את המשך התפתחותינו האבולוציונית כדאי שנפסיק לאכול בשר כי עוד מעט עם ההתחממות הגלובלית שגידול בשר גורם, בזבוז שטחי החקלאות, בירוא יערות הגשם, והזיהום קרקע שהוא גורם, לא ישאר איפה לחיות בשביל לאכול אותו על הכדור הגוסס הזה…

      • מאת מיקי בן דור‏:

        האסון הסביבתי שאנחנו מתקרבים אליו נובע מקיום היום על חשבון המחר האפשרי רק בעזרת חקלאות של צמחים. בשר יכול להתקיים בלי חקלאות על אדמת מרעה שאינה מתאימה לשום גידול אחר וקיומו שם למעשה חיוני לשמירת השכבה העליונה של האדמה בפוריות. יש דרך להגביר את יצור המזון על האדמה הקיימת אך היא כרוכה בגידול בו זמני של חיות וצמחים על אותה אדמה ביחסים סינרגטיים. גוגל Joel Salatin
        אין אף חברה טבעונית בעולם ולא בכדי. אפילו ההודים בדרום אוכלים חלב ומוצריו ואגב, שם יש היום את שיעור התקפי הלב הגבוה בעולם, כנראה כי הם עברו לשמן סויה במקום שמן קוקוס. חברות שמסתמכות על אורז מוסיפות הרבה מרכיבים משלימים שנלמדו במשך מאות דורות. לא תמצא אותם בסופר (nato למשל להשלמת K2) ולכן הדיאטה הטבעונית בעולם עירוני מודרני מסוכנת לטווח ארוך.

  14. מאת זיו‏:

    לאסף עשרות אלפיי מחקרים שמראים שבשר ושומן הורגים? תראה לי אחד.
    ולא כזה סטטיסטי ששואלים בו איזה פסטרמה או נקניקיה אכלת השבוע ואז קובעים נחרצות שבשר זה רע .
    ובחיית רבאק לא נמאסלכם שם בקהילה הווגנית צמחונית שלכםלהיות אלימים כלפי כל מה שלא אתם

  15. מאת זיו‏:

    חברה צמחונים טבעוינים ברורר לכם שבטרטוריה הזאת לא תיהיה עמכם הסכמה בשום אופן ולכן זה מאבק עבוד מראש .
    ויש תחושה שלא ירחק היום ותעשו אקט אלים שיעלה ביוקר למען המטרה ה"נעלה " שלכם וזה כבר יהיה עצוב ובאמת כואב ואז כל האגנדות יזרקו לפח וחבל .
    מציע שכל אחד ינהל את אורחת חייו כטוב בעיניו ולא יכנס לחייו של האחר .

    זיו לנצנר

    • מאת אסף‏:

      לא ברור לי אל איזה חברה אתה פונה…
      אני מבין שנגמרו הטיעונים המדעיים, רוחניים, היסטוריים, אתנולוגיים, פולקלוריסטיים אז עברנו לאיומים?
      ושוב אני אזכיר לקוזאק הנגזל, אלימות קיימת רק בצד הלא טבעוני של העולם, רק מי שאוכל בשר ביצים וחלב מפעיל אלימות בעזרת הארנק הסכין והמזלג ברוב שעות היום שלו
      טבעונים מטיפים בצורה מאוד מסורה לאורח חיים נטול אלימות. ומציעים להרחיב את מעגל החמלה אל מעבר למין האנושי.
      מבחינת ההצעה שלך – לא להכנס לחייו של האחר – בינתיים אתה זה שנכנס לתוך הקרביים של אחרים ונובר בהם, פיזית. אני רק מעיר את תשומת לבך למנהגים האלימים שלך שירשת מאבותיך הפרימיטיביים

  16. מאת איתן לרנר‏:

    מיקי , אני מסכים כמעט עם כל מה שאתה אומר אבל על מנת לדייק בואו כולנו לא נפיל את הנזק הסביבתי על גידול בשר או חקאות. זה נכון שהאשמה היא הרבה יותר בחקלאות מהסיבות שהובאו אל ידך אבל הבעיה העיקרית היא צריכת יתר על מנת לקיים אוכלוסיה שהכדור הזה גדול מידי עבורה ונתק בין העובדה שעברנו כבר את שיא תפוקת הנפט לבין המשך הצריכה האובססיבית של מוצרים, תעשייה ומיכון מזהמים ומזון (חקלאי ) המברא שטחים עצומים ומצריך תעשיות ענק ועוד נפט על מנת לגדלו , לשנעו ולהפיקו .

    • מאת מיקי בן דור‏:

      איתן מסכים לגמרי. היסטורית העליה ברמת האוכלוסיה קשורה ישירות בהפסקת הנדודים והמעבר לחקלאות. כאשר ציידים לקטים צריכים לסחוב את התינוק אתם הם לא עושים יותר מאחד כל כמה שנים טובות.

    • מאת אסף‏:

      למי נועד המזון הזה שמגדלים על מה שהיה פעם יערות האמזונס?
      רובו זה מספוא ודגנים לפרות של שיהפכו לבשר

      פרה אוכלת הרבה יותר מבן אדם, נופחת מתאן (בניגוד לבעלי חיים אחרים שלא מעלים גירה כמונו) ומייצרת הפרשות רעילות לאדמה, בסוף חייה הקצרים נשאר ממנה הרבה פחות חלבון ואנרגיה ממה שהושקעו בה (בערך 1:200)

      המהפכה החקלאית כבר קרתה מזמן, אלמלא היא לא היה לנו סיכוי להיות כמה מליארדים על פני כדור הארץ. לנסות להאכיל את כל כדור הארץ בשיטות של גואל סלטין זה בדיחה, אפילו הוא עצמו אומר את זה. רק מלשמוע כמה עולה אצלו הבשר אפשר להבין שזה לא מעשי והוא עצמו מסביר שזה גם לא סקיילאבילי

      ושוב אני בטוח שמיקי יודע את כל הדברים האלה. הוא רק נהנה להתל בקוראים התמימים שלו שמקור המידע היחידי שלהם הוא האתר הזה…

  17. מאת איתן לרנר‏:

    אני לא זוכר היכן קראתי שלאחר בהמהפכה החקלאית מתחילים לגלות בשלדים ובבדיקות בעיות של השמנת וסכרת . מכיר משהו כזה? משום מה יש כאלה שמסכימים איכשהוא שהמזון המעובד הוא השלב שבו התחלנו לחלות אבל לדעתי זה במעבר ההדרגתי לחקלאות בה בויותו למשל תפודים שלא היו ראויים למאכל אך נתגלה במקרה שבהיותם מתחת למדורה נצלו והפכו ראויים.

    • מאת מיקי בן דור‏:

      יש מחלות שמתגלות רק בשלדים של אנשים לאחר המעבר לחקלאות אבל לא התעמקתי בזה עד עתה. זה רשום כפרוייקט עתידי לזמן הקרוב.

      • מאת אסף‏:

        שאלת על ויטמין K? תכיר בבקשה, ברוקולי
        http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vitamin-k/index.html

      • מאת מיקי בן דור‏:

        אסף
        יש שני סוגי ויטמין K. גוגל ויטמין K2. הוא נמצא בד"כ רק בחי. ליפנים גרסה אחרת שלו מנאטו שזה סויה מותססת שאף מערבי לא מסוגל לאכול. חברות מסורתיות עשו הרבה כדי שילדים וזוגות שמתכוונים לעשות ילדים יצרכו אותו מן החי. בפרו נמצאו ילדים עם שקיות עור עם ביצי דגים. זה היה באנדים, מאות קילומטרים מהים. גוגל Weston Price או בעברית בתיבת החיפוש פה. בכלל לא יזיק לך לשוטט קצת בבלוג.

    • מאת אסף‏:

      עד לשלדים הגעת בשביל להבין ממה אנשים חוטפים מחלות העיקר שלא יגעו לך בסטייק…
      מאוד פשוט להבין באמת ממה אנשים מתים, כל מה שצריך זה להקשיב. מידע מדעי רציני ומבוסס שמסוכם יפה בהרצאה של ד"ר גרגר
      (רמז: אנשים מתים בעיקר בגלל שומן רווי של בעלי חיים)

      http://www.youtube.com/watch?v=IV-mlTfM070

      • מאת מיקי בן דור‏:

        ההרצאה הזו היא לא יותר מדמגוגיה המבוססת על מחקרים תצפיתיים שאינם בנויים להגיע למסקנות שהדוקטור המצחיק מביא. מצד שני הוא מתעלם ממחקרים עם קבוצות ביקורת שמראים שבשר ושומן מן החי יותר בריאים. אם היית קורא קצת בבלוג היית לומד איך להתייחס למחקרים מדעיים ולא תלוי בפרופגנדה צמחונית/טבעונית.

  18. מאת אסף‏:

    אי אפשר לדבר על רצים טבעוניים בלי להזכיר את סקוט יורק האגדי איש אתגרי האולטרה איש ברזל
    http://scottjurek.com/bio/

  19. מאת איתן לרנר‏:

    אסף אתה חושב שאתה כותב לחבורה של תמימים וחסרי מידע ידע ואינטלגנציה?אתה פונה למיקי בתלונה שהוא מעוור את עיניי קוראיו. אני משוכנע שרוב הקוראים ובוודאי אלה שאוכלים וחיים פליאו, מבינים טוב מאוד ועשו החלטות אחרי הרבה קריאה , מחקרים ובעיקר התנסות אישית. אז אל תתנשא ו"תגן " עלינו. אני חושב שאתה מתלהם בכל תגובה יותר ויותר ובאמת אין לך על מה.
    לא שמעתי על חברה לקטית ציידית שחיה על אוכל טבעוני מתוך החלטה והקפדה. זה נראה לי פרי מוחו של האדם ואישית נראה כמו סטייה מהיכולת לחוש את עצמנו ולהרגיש מה אנו צריכים ומה מתאים לנו.בוודא שלא נשמע לי הגיוני שחברה עתיקה כזו בחרה לחיות כטבעונאית או כל מוזרות אחרת כאשר המזון מהחי היה בנמצא ובשפע.